Prepoved obiskov v bolnišnicah, porast respiratornih obolenj, naraščanje številk novo okuženih ter trenutno aktivnih primerov … Je koronavirus spet na pohodu?

»Trenutno je veliko okužb s koronavirusom in drugih respiratornih obolenj, zato se na sprejemno ambulanto ljubljanske infekcijske klinike obrača veliko bolnikov,« je včeraj povedala specialistka infektologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Bojana Beović, poroča STA, Beović pa je dodala še: »Mislim, da smo kar malo pozabili, da je covid-19 resna bolezen.«

Številke rastejo

Medtem ko je bilo še kak mesec nazaj aktivnih primerov okuženih s koronavirusom približno 800, so številke ta teden občutno višje.

Beleženje Nacionalnega inštituta za javno zdravje kaže, da je trenutno aktivnih primerov 1508, dnevno pa je bilo 26.11. za dan prej zabeleženih 75 novih okužb. Gre za precejšen porast dnevno okuženih, saj smo jih na začetku jeseni beležili manj kot 50.

Da je koronavirus spet na pohodu, ne kažejo le številke, ampak vse pogostejše prepovedi obiskov na posameznih oddelkih slovenskih bolnišnic, pa tudi vsesplošna obolelost prebivalcev, pri čemer učitelji v šolah opažajo porast respiratornih obolenj pri otrocih, odrasli pa poročajo o dlje časa trajajočih prehladih.

Kako je trenutno z obiski v UKC Maribor?Obiski so tako trenutno na eno zdravo osebo dnevno omejeni:

– na Kliniki za nevrologijo,

– na Kliniki za interno medicino,

– na Kliniki za kirurgijo,

– na Kliničnem oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo je v sobi intenzivne terapije pri istem bolniku istočasno dovoljen le 1 obiskovalec.

Prepoved obiskov:

– na Oddelku za gastroenterologijo obiski do preklica niso dovoljeni. Izjeme so možne le v dogovoru s sobnim zdravnikom ali predstojnico oziroma njenim namestnikom.

– na Oddelku za pljučne bolezni obiski do preklica niso dovoljeni. Izjeme so možne le v izjemnih primerih, v dogovoru s sobnim zdravnikom (obisk za kratek čas).

– na ginekoloških oddelkih Klinike za ginekologijo in perinatologijo obiski do preklica niso dovoljeni.

Uporaba zaščitnih mask je v UKC Maribor zelo priporočljiva.

Obiskovalci ne smejo imeti znakov in/ali simptomov okužbe dihal. Obiskovalci si naj roke razkužijo vsaj pred vstopom v bolniško sobo.

Beović svetuje previdnost

»Malo bolnikov sicer zboli za “tipično covidno pljučnico”, ki so bile pogoste v času epidemije covida-19. Zdaj gre za ljudi, ki imajo druge bolezni, potem pa dobijo denimo še bakterijsko pljučnico in potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, podobno kot pri gripi,« je še pojasnila Bojana Beović.

Zato Beović svetuje previdnost pri stikih z bolnimi posamezniki. Če ima nekdo bolnega družinskega člana, naj ta nosi zaščitno masko. Glavna sezona gripe se sicer še ni začela, pojavljajo pa se že posamezni primeri gripe, drugi respiratorni virusi pa krožijo, kot je običajno za ta čas, je še pojasnila.

Lekarniška zbornica poziva, da okuženi s koronavirusom ne hodijo v lekarne

Lekarniška zbornica Slovenije opozarja, naj okuženi s koronavirusom ne hodijo v lekarne, v primeru ostalih akutnih okužb dihal pa naj se zaščitijo z masko.

”V zadnjem času opažamo, da bolni posamezniki obiskujejo lekarne. Vse uporabnike lekarniških storitev pozivamo, da se ustrezno zaščitite z masko, če ste bolni. Vse pa pozivamo, da si ob vstopu v lekarne razkužite roke. Če ste pozitivni na covid-19, priporočamo, da zdravila za vas prevzamejo zdrave osebe ali pokličete v lekarno,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Za nemoteno delovanje lekarn in preskrbo z zdravili morajo namreč zagotoviti varnost tako pacientov kot zaposlenih. V nasprotnem primeru bodo primorani v zapiranje lekarn zaradi bolniških odsotnosti zaposlenih, so še dodali.