Marjan Šarec se zaveda, da bo po njegovem odstopu tako začela delovati parlamentarna kuhinja in se bo začela oblikovati nova vlada. Bi bilo pa po njegovih besedah tako do državljanov kot do samih sebe najbolj pošteno, da gremo na predčasne volitve in ljudje povedo, ali mu zaupajo. Napovedal je, da je sodelovanje na volitvah ponudil stranki SMC ter drugim lokalnim listam, iniciativam in vsem, ki bodo z njim zainteresirani iti na volitve.

V poznejši izjavi v DZ je Šarec tudi pojasnil, da nesoglasje med ministrom za zdravje Alešem Šabedrom in ministrom za finance Andrejem Bertoncljem glede zakonskega predloga, s katerim bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ni vplivalo na njegovo odločitev o odstopu, pač pa je o njem razmišljal že pred nesoglasji med ministroma iz kvote LMŠ. Spomnil je, da gre za poslanski in ne vladni zakon. Po njegovih besedah je finančni minister povedal svoje zadržke, ki jih je dolžan povedati. Tudi Bertoncelj je sicer danes še pred Šarcem podal odstopno izjavo in v njej navedel, da odstopa iz strokovnih razlogov.

Predčasne volitve v aprilu?

Državni zbor bi se s Šarčevim odstopom lahko seznanil v sredo, predčasne volitve bi bile lahko v drugi polovici aprila, je dejal predsednik DZ Dejan Židan. Iz urada predsednika republike Boruta Pahorja pa so čez dan sporočili, da je pričakovati, da bo predsednik že v sredo dopoldne opravil prve neformalne pogovore v zvezi z njegovimi ravnanji po odstopu predsednika vlade.

Koga bi volili na napovedanih predčasnih volitvah?

 • SDS (21%, 287 glasov)
 • LMŠ (18%, 247 glasov)
 • SMC (16%, 217 glasov)
 • DD (12%, 165 glasov)
 • SD (10%, 144 glasov)
 • LEVICA (6%, 83 glasov)
 • SNS (4%, 61 glasov)
 • Stranka AB (4%, 51 glasov)
 • NSi (3%, 48 glasov)
 • Stranka Jureta Lebna - v ustanavljanju (3%, 39 glasov)
 • DeSUS (2%, 24 glasov)
 • SLS (1%, 16 glasov)
 • Zeleni Slovenije (1%, 10 glasov)

Vseh glasov: 1.392

Loading ... Loading ...

Večina ocenjuje, da so predčasne volitve najboljša možnost

V vrstah parlamentarnih strank je glede tega vprašanja sicer slišati zelo različne scenarije. Večina jih je sicer ocenila, da bi bile v trenutnih razmerah predčasne volitve najboljša možnost, vendarle pa so nekatere dopustile tudi možnost oblikovanja alternativne koalicije.

Predsednik SDS Janez Janša je ocenil, da so daleč najbolj verjetna in verjetno daleč najboljša možnost predčasne volitve. SDS predlaga, da čas dotlej politika izkoristi za sprejem nujno potrebnih zakonov. Bo pa izvršilni odbor stranke v četrtek ali petek na to temo še zasedal, ocenil razmere in se odločil o nadaljnjih potezah.

Da premierjev odstop še ne pomeni potrebe po novih volitvah, pa je dejal predsednik SMC Zdravko Počivalšek. Kot je dejal v izjavi za medije, imamo v državi stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za naprej. Poudaril je, da je odprt za pogovore v vseh smereh, na način, da je to v korist ene in druge strani.

Izključno za predčasne volitve se je zavzel predsednik SD in državnega zbora Dejan Židan. Sicer pa je bil do Šarčevega odstopa kritičen. “Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane,” je pripomnil.

Tudi koordinator Levice Luka Mesec je zagotovil, da so v stranki pripravljeni na predčasne volitve. Z desnimi strankami se tudi zdaj ne nameravajo pogovarjati o sodelovanju, so pa pripravljeni sodelovati v novi vladi. A le pod pogojem, da bi imela podobne cilje kot dosedanja in bi jih bila zmožna tudi doseči.

Da je odstop premierja “ena najrazumnejših potez” v letu in pol, pa je dejal prvak NSi Matej Tonin. Tudi sam je ocenil, da so zdaj najboljša možnost predčasne volitve, saj da v teh okoliščinah ni smiselno oblikovati nove koalicije. Je pa vendarle dopustil možnost pogovorov tudi na to temo.

Nova predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je ob Šarčevem odstopu ocenila, da so v DeSUS pripravljeni tudi na predčasne volitve. Je pa povedala, da jo je Šarčeva poteza presenetila. Stranka bo sicer v četrtek po volilnem kongresu oblikovala nove organe, takrat pa bodo spregovorili tudi o nadaljnjih korakih po Šarčevem odstopu, je napovedal vodja poslanske skupine Franc Jurša.

Ni pa predčasnim volitvam naklonjena predsednica SAB Alenka Bratušek. Šarec je po njenih besedah izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev, ki ljudem ne bo pomagala. Izrazila je še željo, da Slovenija čim prej dobi stabilno, trdno vlado, ki bo znala delati kot tim, kar so pri tej vladi pogrešali.

Tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič pričakuje, da bo še prišlo do pogovorov o alternativni vladi. Morebitne predčasne volitve ni potekale na čudnih temeljih, saj volilna zakonodaja še ni bila spremenjena, kot to pričakuje ustavno sodišče, je povedal.

Vendarle pa morebitnih predčasnih volitev po mnenju ustavnega pravnika Cirila Ribičiča ne bi mogel nihče izpodbijati. Kot je pojasnil za STA, namreč še ni potekel rok, ki ga je ustavno sodišče zakonodajalcu določilo za uskladitev zakonodaje z ustavo. Je pa po njegovi oceni res, da ni lepo, da se volitve izvajajo v takšnih pogojih.

Ustavno sodišče je namreč decembra 2018 ugotovilo, da je člen zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor, ki določa meje volilnih okrajev, v neskladju z ustavo, zakonodajalcu pa je naložilo, da mora neskladje odpraviti v dveh letih.

Na odstop so se odzvali tudi v gospodarskih krogih in v sindikatih

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc je ocenila, da je Šarec s tem presekal gordijski vozel. V zadnjih mesecih namreč niso zaznali usklajene politične smeri, stanje pa je bilo nepredvidljivo. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pa si želijo čimprejšnjega oblikovanja stabilne vlade, saj so v času negotovih gospodarskih razmer potrebne stabilne politične razmere.

Medtem pa so v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije opozorili, da bo premierjev odstop povzročil odmik od nujno potrebnih reform in ukrepov na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe in stanovanjske politike. Politična analitika Andraž Zorko in Rok Čakš sta odločitev Šarca za odstop pripisujeta predvsem dejstvu, da bi bila po odstopu dveh ministrov, tudi finančnega, naloga popolnitve vlade zelo težavna. Kaj se bo dogajalo po odstopu, pa ostaja negotovo.