Za vas smo na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravili pregled ključnih podatkov, ki jih morate vedeti o novem koronavirusu.

Kako določiti simptome?

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, z vročino, kašljem, pri težjih oblikah tudi z občutkom pomanjkanja zraka. Ker gre za nov virus, se natančni podatki še zbirajo. Po poročanjih iz Kitajske lahko sklepamo, da je 80 % okuženih v lažji obliki, 20 % pa v težji. Natančnega podatka o smrtnosti še ne beležijo, se pa po podatkih iz Kitajske odstotek giba od 2 % do 4 %. Večina umrlih je bila starejših in je imela pridružene kronične bolezni, poročajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Okužbe ne moremo potrditi zgolj na podlagi omenjenih simptomov, ampak je treba opraviti mikrobiološko testiranje. Dokazuje se v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in v drugih kužninah.

Kako se prenaša?

Prenaša se kapljično, kar pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, v razdalji 1, 5 metra. Na NIJZ poročajo, da je sicer možno, da virus prenaša ob stiku z onesnaženimi površinami, vendar pa slednje ni dokazano. Kljub temu, da ni dokazov za prenašanje po zraku, svetujejo zaščito pri tveganih posegih v zdravstvenih ustanovah. Če se držimo razdalje 1, 5 metra, nam bivanje v prostoru z istim bolnikom ne predstavlja tveganja.

Kako poteka zdravljenje?

Protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni. V preskušanju so protivirusna zdravila, vendar nobeno ni registrirano za zdravljenje koronavirusa. Zdravila, ki učinkujejo npr. na virus gripe ali herpes virus, ne učinkujejo na koronaviruse.

Zdravljenje je simptomatsko – z zdravili se poskuša olajšati bolnikove težave in nadomestiti funkcijo organa, če ob okužbi ni zadostna npr. ob hudi prizadetosti pljuč se bolnike mehanično predihava (umetna ventilacija), dodaja kisik, nadomešča tekočine ipd. Cepivo ne obstaja.

Smo v Sloveniji ogroženi?

Možnost za pojav koronavirusa v Sloveniji obstaja, vendar pa je v Evropi število potrjenih primerov nizko. V nekaterih evropskih državah so sicer zaznali impotirane primere z zelo omejenim širjenjem med bližnjimi kontakti bolnika.

Smo pripravljeni, če se pojavi?

Na NIJZ pravijo, da smo pripravljeni za primer novega koronavirusa. Izdelana so poročila za potnike, ki se vračajo iz ogroženih območij in priporočila za ravnanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti. Poročajo, da imamo vzpostavljeno laboratorijsko diagnostiko za potrditev virusa v čim krajšem času. Nujno je, da pri obravnavi bolnikom zmanjšamo tveganje nadaljnjega prenosa. Pojasnjujejo še, da ima Slovenija pripravljene načrte odzivanja na različna tveganja, ki vključuje tudi pojav nalezljivih bolezni.

Kaj pa, če moramo na Kitajsko?

Kitajske zdravstvene oblasti potnikom svetujejo, da se izogibajo potovanj v ogroženo mesto Vuhan, dokler se razmere ne umirijo. Prometne povezave so v omenjenem mestu zaprte ali otežene, preskrba ni optimalna, zato je pomembno upoštevanje priporočil kitajskih zdravstvenih oblasti. Nenujna potovanja na Kitajsko je tako bolje preložiti do umiritve razmer, če pa se potovanju ne morete izogniti pa se izogibajte živalim in nezadostno toplotno obdelanemu mesu, stikom z bolnimi ljudmi, pazite na zadostno higieno rok, pred potovanjem se cepite proti gripi in upoštevajte ukrepe oblasti.

Na NIJZ svetujejo, da če ste po vrnitvi iz Kitajske že ob povratku zboleli, ostanite doma in se izogibajte stikom z drugimi ljudmi, pokličite izbranega dežurnega zdravnika in ga obvestite, da ste nedavno prispeli iz Kitajske, pazite, da kašljate ali kihate v robec ali zgornji del rokava.

Na NIJZ svetujejo, da če ste po vrnitvi iz Kitajske že ob povratku zboleli, ostanite doma in se izogibajte stikom z drugimi ljudmi, pokličite izbranega dežurnega zdravnika in ga obvestite, da ste nedavno prispeli iz Kitajske, pazite, da kašljate ali kihate v robec ali zgornji del rokava. Skrbno si umivajte roke in jih po potrebi tudi razkužite. Pomembno je, da skrbno upoštevate navodila zdravnika.

Ali potrebujemo zaščitne maske?

Ne, mask v Sloveniji zaenkrat ne potrebujemo, je pa treba tudi opozoriti, da se te po določenem času premočijo in ne nudijo več ustrezne zaščite. Uporaba je smiselna znotraj zdravstvenih ustanov, kjer so zaposleni poučeni o ustrezni in pravilni uporabi.

Zakaj na ljubljanskem letališču ne merijo telesne temperature?

Potnikov, ki prihajajo iz Kitajske in so zdravi po trenutnih smernicah ne testirajo in jim ne omejujejo gibanja, če ne kažejo bolezenskih znakov. Zaradi nizke učinkovitosti na brnikškem letališču ne merijo telesne temperature, saj lahko oseba s povišano telesno temperaturo pred letom vzame zdravilo za znižanje le te kot na primer Lekadol, Aspirin ter se je tako ne zazna, prav tako pa bolezenskih znakov med inkubacijsko dobo ni moč zaznati, zato ukrep ni učinkovit.

Zaradi nizke učinkovitosti na brniškem letališču ne merijo telesne temperature, saj lahko oseba s povišano telesno temperaturo pred letom vzame zdravilo za znižanje le te kot na primer Lekadol, Aspirin ter se je tako ne zazna, prav tako pa bolezenskih znakov med inkubacijsko dobo ni moč zaznati, zato ukrep ni učinkovit.

Trenutni ukrepi so v skladu s priporočili mednarodnih organizacij. Na letališču tako delujejo v skladu z algoritmom za primer bolnika s sumom na koronavirus, ki je usklajen med letališčem, zdravstveno in epidemiološko službo.

Pričakujem paket iz Kitajske – me mora skrbeti?

Ne, če pričakujete paket iz Kitajske vas ne rabi skrbeti, da bi se okužili, saj izkušnje z drugimi koronavirusi kažejo, da ne preživijo daljšega časovnega obdobja brez gostitelja. Virusi so tako v času prihoda paketa v Slovenijo že propadli in ne morejo povzročiti okužbe.

Kaj pa domače živali?

Svetujejo sicer, da si je po vsakem kontaktu z živalmi priporočljivo umiti roke, saj nas to ščiti pred ostalimi patogeni, ki se lahko prenašajo med človekom in živaljo, vendar pa zaenkrat ni dokazov, da bi se lahko hišni ljubljenčki okužili s koronavirusom.

Več informacij o novem koronavirusu lahko najdete tukaj: