Spomladi so na pohodu alergije, ki so lahko posebej zoprne za nekatere astmatike. Dostopni podatki sicer ne kažejo, da bi bili alergiki bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom. Posamezniki s kroničnimi boleznimi pljuč, kamor sodi alergijska astma, pa imajo lahko zvišano tveganje za poslabšanje astme ali težji potek covida-19.

Spomladi je med alergijami posebej pogost alergijski rinitis ali seneni nahod. Ker so simptomi te bolezni lahko podobni virusnim okužbam dihal, tudi začetni obliki covida-19, so na Univerzitetni kliniki Golnik pripravili nekaj priporočil.

Specialistka interne medicine in pnevmologije Mihaela Zidarn glede na trenutno epidemiološko situacijo predlaga, da se osebe z alergijskim rinitisom izogibajo alergenom. “Torej, da se zadržujejo v notranjih prostorih, zračijo ponoči in po dežju ter opoldne za krajši čas ter da ne sušijo perila zunaj. Predlagam, da preverijo zdravila iz prejšnjih sezon in obiščejo lekarno samo, če je nujno potrebno. Oziroma uporabijo spletno lekarno, če je to mogoče,” je zapisala.

Dodala je, da je posvet z izbranim zdravnikom sicer možno opraviti tudi preko telefona, ki lahko bolniku izda elektronski recept brez obiska, učinkovita zdravila za seneni nahod pa so v lekarnah na voljo tudi brez recepta.

Razlike med alergijskim rinitisom in covidom-19

“Pri virusnih okužbah je pogosto prisotna povišana telesna temperatura, slabo počutje in bolečine v mišicah, teh simptomov praviloma ni pri sezonskem alergijskem rinitisu. Je pa za covid-19 zelo značilna izguba voha, ki se pojavi zgodaj, še preden je nos zamašen. Pri sezonskem alergijskem rinitisu pa je popolna izguba voha izjema in je posledica neprehodnega nosu,” je razliko med alergijskim rinitisom in covidom-19 opisala Zidarnova.

Specialistka je opomnila, naj bodo posebej pozorne osebe, ki zaradi sezonskega alergijskega rinitisa kihajo. Raziskave covida-19 namreč kažejo, da so oboleli kužni že od enega do treh dni pred začetkom simptomov okužbe, alergik, ki simptomov še nima, pa lahko s kihanjem nevede koga okuži.

Za tiste, ki imajo poleg alergijskega rinitisa tudi astmo, je po njenih besedah izjemno pomembno, da redno jemljejo preprečevalna zdravila za astmo. Posamezniki s kroničnimi boleznimi pljuč, kamor sodi tudi alergijska astma, imajo namreč lahko ob okužbi z novim koronavirusom zvišano tveganje za poslabšanje astme ali težji potek covida-19, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

“Tveganje poslabšanja je večje predvsem pri osebah, ki imajo že sicer težjo obliko astme, pri tistih, ki ne jemljejo redno predpisanih preventivnih zdravil ali pogosto potrebujejo olajševalna zdravila (Ventolin, Berodual),” so zapisali.

Poleg posameznikov s težko astmo so na NIJZ med izjemno ranljivimi skupinami oseb, pri katerih je tveganje za težek potek covida-19 veliko, navedli tudi bolnike, ki so v težki respiratorni stiski zaradi pljučne fibroze ali težke kronične obstruktivne pljučne bolezni. Za vse omenjene je priporočeno, da so ves čas doma in se izogibajo bližnjih stikom z drugimi. Osebe, ki jim pomagajo pri oskrbi na domu, pa se morajo strogo držati higienskih ukrepov.

Združenje pnevmologov pljučnim bolnikom svetuje samozaščitno ravnanje in jemanje predpisanih zdravil

Združenje pnevmologov Slovenije je prav tako pripravilo priporočila, kako naj v času razmaha novega koronavirusa ravnajo pljučni bolniki. Priporočila temeljijo na uradnih priporočila Evropske pljučne fundacije ELF (European Lung Foundation), katere ustanovitelj je Evropsko respiratorno združenje. Tem bolnikom poleg upoštevanja splošnih zaščitnih priporočil svetujejo, naj kot doslej po zdravnikovih navodilih jemljejo predpisana zdravila oz. terapijo za pljučno bolezen.

Samoizolacijo pljučnim bolnikom priporočajo v primeru, če imajo vročino, kašljajo ali imajo druge simptome okužbe dihal. Ob tem jim svetujejo naj bodo pozorni tudi na druge bolezenske znake covida-19, hkrati pa naj se izogibajo stikom z bolnimi posamezniki, tudi če gre zgolj za blag prehlad.

Če pljučni bolnik svoje stanje lahko obvlada doma in ne potrebuje urgentnega zdravljenja v bolnišnici, naj naredi vse, kar je v njegovi moči, da ne bo potreboval nujnega bolnišničnega zdravljenja. V primeru poslabšanja bolezni naj kontaktira svojega družinskega zdravnika ali pulmologa. V primeru dihalne stiske je bolnik napoten na mesta, kjer je možen 24 urni nadzor in zdravljenje. Zaradi določanja pravilne poti in mesta zdravljenja pa je v trenutni situaciji na mestu preverjanje okužbe koronavirusom.

Do sedaj je znano, da so starost in prisotnost predobstoječe bolezni, vključno z boleznijo pljuč, dejavniki tveganja za smrt zaradi covida-19. “Kljub temu je treba poudariti, da ima večina bolnikov, tudi tisti s predobstoječo pljučno boleznijo, blago okužbo in popolnoma okreva,” so še zapisali.

STA