V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana beležijo izjemno visoko število obiskov urgentnih bolnikov s respiratornimi obolenji, kot so gripa, respiratorni sincicijski virus (RSV), covid-19 in pljučnica. Zaradi tega se je na urgenci infekcijske klinike in na internistični prvi pomoči povečal čas zdravstvene obravnave, poroča STA.

Paciente zdravijo kar na hodnikih

V četrtek zvečer je zaradi polnih posteljnih kapacitet infekcijska klinika UKC Ljubljana začela preusmerjati bolnike na internistično prvo pomoč UKC Ljubljana, kjer pa je že čakalo 40 bolnikov. Zato so v UKC aktivirali vse prostorske vire po protokolu za povečan priliv bolnikov na urgenco in razglasili rumeni alarm, s poudarkom na hitrejši zdravstveni obravnavi in nameščanju bolnikov na vse razpoložljive posteljne kapacitete kliničnega centra.

Tudi v UKC Maribor se je pojavila podobna situacija. Za Maribor24.si so povedali, da: "na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Maribor so zasedene vse postelje, tako kot že v preteklih dneh, vendar osebje stanje obvladuje." Dodajo še: "Tudi v našem Urgentnem centru opažamo povečan dotok pacientov."

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana, Tatjana Lejko Zupanc, je za Televizijo Slovenija povedala, da se na kliniki trudijo čim bolje prilagoditi razmeram. Kadrovsko so se okrepili, saj so pred prazniki že uredili pomoč zaposlenih iz drugih enot kliničnega centra, pričakovali pa so večji pritisk.

Na situacijo so se odzvali v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides: "Za javnim opozorilom, ki je na prvi pogled birokratsko suhoparno, se skrivajo stiske bolnikov in zaposlenih v zdravstvu. Ljudje so 'zdravljeni' na hodnikih infekcijske klinike in internistične prve pomoči predvsem zato, ker ni nikogar, ki bi jih lahko sprejel v varno obravnavo na oddelke. Situacija ni posebnost glavnega mesta, s podobnim se soočajo vse slovenske bolnišnice."