Stečajna masa letalskega prevoznika Adria Airways znaša okoli 6,2 milijona evrov. Več kot polovico obsega stavbna pravica na upravni stavbi na brniškem letališču, med premoženjem pa so še blagovna znamka, simulator letenja ter delež v Adrijini letalski šoli, kaže danes objavljeno otvoritveno poročilo.

Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik poudarja, da gre za zelo obsežen in zahteven stečajni postopek, in sicer tako z vidika panoge kot z vidika terjatev in ugotavljanja premoženja. Ocenjuje, da bi bil lahko stečaj končan do konca leta 2024.

“Glavno oviro za zaključek stečajnega postopka bodo glede na znana dejstva predstavljali pravdni postopki, številne izterjave in postopki, ki bodo sproženi v Sloveniji in tujini. Če bodo zaključeni prej kot ocenjeno, bodo tudi vse ostale aktivnosti izvedene v krajših rokih,” je v poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, zapisal Pustatičnik.

Stečajna masa glede na otvoritveno bilanco je 6,23 milijona evrov. Najvrednejša je stavbna pravica na poslovni stavbi Adrie Airways s pripadajočimi zemljišči, na katerih je med drugim parkirišče, ki je namenjeno za oddajo. Likvidacijska vrednost stavbne pravice je ocenjena na 3,15 milijona evrov.

Blagovna znamka Adria Airways je ocenjena na 100.000 evrov likvidacijske vrednosti. “Poslovna celota” družbe – dovoljenja za opravljanje letalskih prevozov, zlasti spričevalo AOC – je že bila prodana, za 45.000 evrov jo je kupila družba Air Adriatic, za katero stoji poslovnež Izet Rastoder.

Med premoženjem sta tudi 27 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Ljubljani z likvidacijsko vrednostjo 46.000 evrov in 47 kvadratnih metrov velik apartma v Termah Čatež z ocenjeno likvidacijsko vrednostjo okoli 19.000 evrov. Oprema in naprave so ocenjene na nekaj manj kot 258.000 evrov, zajemajo pa med drugim računalniško opremo za 67.000 evrov in simulator letenja za 93.000 evrov.

Najvišje ocenjen delež je letalska šola

Med deleži v podjetjih je najvišje ocenjen 100-odstotni delež družbe Adria Airways letalska šola, ki je prav tako v stečaju, in sicer na 133.500 evrov. V premoženju so še 100-odstotni deleži v družbi Adria Airways Super MRO (projektna družba, ki ni nikoli zaživela in je v likvidaciji), ocenjen na 6500 evrov, švicarski družbi Phen X Technologies (glede katere upravitelj še ni uspel dobiti poslovne dokumentacije) in kosovski družbi Adria Airways Kosova, delež v kateri nominalno znaša 2500 evrov, likvidacijska vrednost pa je, tako kot pri švicarski družbi, zaenkrat ocenjena na nič evrov.

Zaloge so, kot še poroča STA, v otvoritveni bilanci upoštevane v višini nekaj več kot en milijon evrov, pri čemer pa upravitelj opozarja, da še niso bile v celoti popisane in ocenjene, tako da bo otvoritveno bilanco pozneje, ko bodo znane te vrednosti, popravil.

V stečajni masi so upoštevane poslovne terjatve v višini 1,44 milijona evrov, ki pa so bile do priprave poročila že izterjane. Družba ima na računu pri NLB še okoli 543.000 evrov denarja, ki je rezerviran za poplačilo upnika, a ker glede tega še poteka sodni spor, ta znesek v bilanci ni upoštevan.

Koliko družba dolguje upnikom, še ni znano. Upravitelj namreč terjatve še proučuje; rok za predložitev osnovnega seznama preiizkušenih terjatev je bil podaljšan do 2. marca.

Policisti preiskujejo sum zlorabe položaja

Policija preiskuje sume zlorabe položaja in poslovne goljufije v primeru Adrie Airways ter tatvino 5000 dolarjev iz trezorja po stečaju letalskega prevoznika, na spletni strani poroča časnik Delo. Na vprašanje, ali preiskujejo sporna dejanja, ki bi privedla do morebitnega oškodovanja Adrie Airways, so na policiji za časnik še odgovorili, da je predkazenski postopek še v teku, zato več podrobnosti ne morejo posredovati.

Začeli bodo s forenzičnim pregledom

Stečajni upravitelj Janez Pustatičnik je poleg tega napovedal, da bodo v tem mesecu revizorji začeli s forenzičnim pregledom preteklega poslovanja. O konkretnih sumih spornih poslov ni govoril, dejal je le, da je izginil fotoaparat, kar so prijavili policiji, prav tako je iz trezorja nekdo vzel 5000 dolarjev, je za Delo povedal Pustatičnik.

Otvoritveno poročilo je danes objavil tudi stečajni upravitelj družbe Adria Airways letalska šola Blaž Poljanšek. V stečajni masi je po oceni okoli 172.000 evrov. Največ odpade na štiri športna letala, in sicer tri letala proizvajalca Czech Sport Aircraft in eno letalo proizvajalca Piper, njihova likvidacijska vrednost je ocenjena na skupno okoli 109.000 evrov. Družba ima tudi certifikate za usposabljanje za poklicne in športne pilote.

Priznanih 448 tisočakov terjatev do družbe

Po osnovnem seznamu preizkušenih terjatev, prav tako objavljenem danes na Ajpesu, je priznanih za okoli 448.000 evrov terjatev do družbe. Največji upnik je Adria Airways z za okoli 111.000 evrov priznanimi terjatvami. Je pa upravitelj Adrii Airways prerekal prijavljeno terjatev v višini 120.000 evrov zaradi posojila in s tem povezano ločitveno na omenjenih štirih letalih. Kot je pojasnil upravitelj, je bila družba ob prejetju posojila insolventna in upnik kot edini družbenik bi moral kot dober gospodarstvenik stečajnemu dolžniku zagotoviti lastni kapital. “Tako posojilo se v stečajnem postopku šteje za premoženje družbe, in ne kot terjatev,” je zapisal Poljanšek.

Zanimanje za nakup Adrijine letalske šole je izrazil Ivo Boscarol, čigar družba Pipistrel proizvaja ultralahka letala.