Slovenke in Slovenci na leto prižgemo kar 15 milijonov nagrobnih sveč, ki po odsluženem namenu pristanejo na odpadu, ali pa še huje, v naravi. Najpogosteje uporabljamo parafinske sveče v PVC embalaži, kar pridobivamo iz nafte, ki posledično škodi tako nam kot našemu planetu. Tudi elektronske sveče, ki se sicer zdijo boljša izbira, vsebujejo nevarne baterije in druge elektronske delce.

Pristno slovensko

Socialno podjetje BOLJE si je zato letos zadalo cilj izdelati okolju prijazno naravno svečo iz odpadnega olja Oilright ali lokalno nagrobno srečo, v kateri bo parafin nadomeščen z naravnim voskom iz odpadnega jedilnega olja, plastika pa s steklom Steklarne Hrastnik. Sveča Edina bo v celoti proizvedena v Sloveniji, saj bo steklene kozarce prispevala Steklarna Hrastnik, aluminijaste pokrovčke družinsko podjetje Orodjarstvo Gorjak, stenje pa podjetje Zastor iz Rečice ob Savinji. Vosek se bo proizvajal iz jedilnega olja, zbranega v Sloveniji.

Vsaka Edina bo vsebovala približno 2 decilitra odpadnega jedilnega okolja, ki bi, če bi končalo v naravi, onesnažilo kar 100 litrov pitne vode.

Sveča, ki ne gre na odpad

»Edina ne bo zgolj prijazna okolju, temveč tudi vašemu zdravju. Vsi sestavni elementi, vključno z voskom, so neškodljivi vašemu zdravju,« poudarijo ustvarjalci, kar predstavlja popolno nasprotje dosedaj uveljavljenim svečam, ki vsebujejo jedke, dražljive in rakotvorne snovi. Edine pa po odsluženem namenu ne bo potrebno odvreči, saj bo ponovno uporabljena. Kozarci bodo očiščeni, ponovno napolnjeni z voskom, poškodovane dele sveče pa bodo proizvajalci popolnoma reciklirali in izdelali nove.

Pri ustvarjanju sveče lahko prispevate tudi sami in z denarnim prispevkom podprete prizadevanja za boljšo, bolj trajnostno prihodnost in okolju prijaznejše sveče.