Šest slovenskih potnikov z ladje za križarjenje Diamond Princess se bo v Slovenijo predvidoma vrnilo do konca tedna, so danes za STA potrdili na ministrstvu za zunanje zadeve. Dodali so, da MZZ intenzivno pripravlja njihovo vrnitev. Vseh šest se še vedno počuti dobro in so v stalnem stiku s slovenskim veleposlaništvom na Japonskem. Pri dveh sta bila testa glede okužbe z novim virusom iz Kitajske negativna, za preostale štiri na MZZ zaenkrat nimajo podatkov.

Po končani karanteni sledi vrnitev slovenskih potnikov

Japonske oblasti so danes sicer sporočile, da so teste opravile pri vseh potnikih z ladje, da pa bo potrebnega nekaj časa za nekatere rezultate testov, zaradi česar načrtujejo izkrcanje potnikov z ladje med 19. in 21. februarjem. Danes so potrdili, da je na ladju okuženih kar 542 oseb, kar je največ okuženih kjerkoli izven Kitajske.

Slovenske oblasti glede vrnitve slovenskih državljanov tako čakajo, da se v teh dneh konča karantena na ladji, nato bo sledila vrnitev slovenskih potnikov. Slovenija se med drugim dogovarja z evropskimi partnerji, da bi pripravili skupen prevoz potnikov iz Evrope. Predvideno je, da bi ti potniki do konca tedna pristali na enem od evropskih letališč, odkoder bi se nato slovenski državljani vrnili v domovino.

Nekatere letalske družbe zavračajo potnike z Diamond Princess

Pri komercialnih letih pa so nastopile nekatere težave, saj nekatere letalske družbe po navedbah MZZ že vnaprej zavračajo potnike z Diamond Princess.

Med šestimi Slovenci na Diamond Princess so štirje iz Slovenj Gradca. Tamkajšnja občina sporoča, da jim je v primeru kakršnih koli logističnih ali drugih težav pripravljena priskočiti na pomoč.

STA