Po dokaj uspešnem letu 2019, ko je ameriška administracija predsednike Donalda Trumpa s pritiski na zaveznike pozivala k bojkotu kitajskega velikana in mu omejilo dostop do ameriških dobaviteljev delov za pametne naprave, Huawei tudi letos čakajo številni izzivi. Lansko leto je Huawei zaključil z 18-odstotno rastjo prodaje, ki je znašala 108 milijard evrov. Podobno pričakujejo tudi za letos.

Prodali več kot 240 milijonov naprav

Na presenečenje tudi nekaterih vodilnih v podjetju je bila prodaja pametnih telefonov rekordna in je dosegla 240 milijonov enot. Največ je k temu prispeval kitajski trg, kjer že prej ni bilo mogoče uporabljati Googlovih aplikacij, tako nanj ameriške omejitve niso vplivale. A letos je situacija drugačna. Težava je prav v podpori za Googlove storitve, kar bi lahko uporabnike preusmerilo k Samsungu ali kateri drugi znamki. Zato se Huaweijevi razvijalci trudijo zmanjšati odvisnost od ameriških delov, kar jim je za zdaj uspelo v primeru Mate 30 Pro, kjer je komunikacijske module zagotovil japonski Murata Manufacturing, veliko preostalih delov pa je Huaweijevih.

Huawei podpisal že 60 pogodb za 5G

Pestro bo tudi na področju zagotavljanja posla za gradnjo mobilnih omrežij nove generacije 5G, kjer ima Huawei doslej podpisanih 60 pogodb z operaterji po celem svetu. Ameriškim pritiskom po bojkotu kitajskega velikana zaradi domneva, da njihova oprema Kitajski omogoča vohunjenje za drugimi državami, je popustila Avstralija, ki je prepovedala uporabo Huaweijeve opreme za gradnjo omrežja 5G. Na drugi strani pa se povečuje seznam držav, ki se bojkotu ne bodo pridružile. Tako bo poljski operater Play Communications v mestu Gdynia za gradnjo omrežja 5G uporabil Huaweijevo opremo. Brazilski minister za znanost, tehnologijo, inovacije in komunikacije Marcos Pontes pa je napovedal, da iz tekme za 5G ne bodo izključili nikogar.