Izbor Ema 2020 smo znova spremljali na Televiziji Slovenija. Izbor je vodil Klemen Slakonja ob pomoči Maje Pinterič. V žiriji so bile Darja Švajger, Nuša Derenda in Maja Keuc. Kot gosta večera sta nastopila lanskoletna evrovizijska predstavnika Zala in Gašper.

Glasovanje enako kot lani

Predstavilo se je 12 izvajalcev, med katerimi je tričlanska žirija določila dva superfinalista, med katerima so gledalci in poslušalci s telefonskim glasovanjem izbrali predstavnika za letošnjo Pesem Evrovizije. Superfinalistki sta bili Ana Soklič s pesmijo Voda in Lina Kuduzović s pesmijo Man like u.

Zmagala Ana Soklič

Strokovno komisijo, gledalce in poslušalce je prepričala pesem Voda. Ana Soklič bo Slovenijo zastopala na 65. tekmovanju za pesem Evrovizije 2020 v Rotterdamu. Prvi polfinalni večer bo 12. maja 2020, finalni večer pa bo na sporedu 16. maja 2020.

V konkurenci so bili še: Simon Vadnjal s pesmijo Nisi sam, Saška s Še kar lovim tvoj nasmeh, Gaja Prestor z Verjame vase, Ana Soklič s pesmijo Voda, skupina Inmate s pesmijo The Salt, Manca Berlec s pesmijo Večnost, Tinkara Kovač s Forever, Božidar Wolfand – Wolf s pesmijo Maybe Someday, skupina Parvani Violet s pesmijo Cupid, Klara Jazbec s Stop the World, skupina IMSET s Femme fatale in Lina Kuduzović s pesmijo Man like u.

Finaliste izbrala komisija

Deset skladb in izvajalcev, ki so se predstavili na letošnji Emi, je med 74 prijavami izbrala komisija, ki so jo sestavljali glasbenica Raiven, vodja založniške dejavnosti ZKP RTV SLO Mojca Menart in glasbeni urednik Vala 202 Jernej Vene. Dve pesmi pa novinca, ki sta zmagala na predizboru Ema Freš.