Anita Šumer iz Lovrenca na Pohorju je ena od tistih, ki so se zaljubili v peko kruha. Kakor je vedno bolj moderno – starinskega. Iz kislega testa, kakršnega so nekoč pekle stare mame, danes pa ga ponovno odkrivamo, več o tem na tej povezavi. In kdo bi si mislil, da lahko drobni videoposnetki samo na BuzzFeedu pritegnejo več kot 10 milijonov ogledov in več kot 110 tisoč komentarjev.

FOTO: Instagram/Anita Šumer

BuzzFeed Food jo je kontaktiral na Instagramu

Anita Šumer, pojasnjuje za Odprto kuhinjo kako je to šlo: “Mislim, da se je začelo, ko je spletna stran foodandwine.com objavila seznam osmih profilov, namenjenih rokodelskemu kruhu, ki jim je treba slediti. Foodand­wine namreč vedno označim v svojih objavah. Nato mi je BuzzFeed Food na Instagram poslal zasebno sporočilo, v katerem so me prosili, ali lahko uporabijo moje posnetke in fotografije v videokolažu različnih amaterskih pekov (več kot 12 milijonov ogledov). Kmalu so se name obrnili tudi iz UNILAD, kjer pa so naredili videokolaž samo iz mojih del (več kot tri milijone ogledov). Kmalu zatem mi je Daily Mail poslal sporočilo, ali jim dovoljujem uporabo avtorskega materiala, in sem privolila.”

“Ta videokolaž so najprej objavili na DailyMail Video, ker pa je imel v kratkem času veliko ogledov, so ga potem še na glavni strani Daily Maila na Facebooku. Nekaj dni po tej objavi mi je tudi Business Insider UK poslal sporočilo, ali lahko uporabijo material na mojem profilu, dodali so še nekaj vprašanj, od kod sem, kako dolgo pečem, ali pripravljam mednarodne delavnice in podobno. Business Insider UK je pripravil najboljši kolaž od vseh, tega je nato delil tudi Insider. Poleg teh velikih strani sem dobila sporočila še več manjših (brazilskih, nemških, libanonskih in drugih). Vsi so mi napisali, da bi radi objavili moje delo, ker jim je nadvse všeč, da je zelo zanimivo, umetniško, da so jim všeč vzorci, ki jih ustvarjam na kruhu in podobno,” še neverjetne številke pojasnjuje Anita Šumer.