Ford: Puma tokrat kot športni terenec

Na pot, 04.04.19 ob 18:37

Pri Fordu so taisto ime uporabljali za športni kupe, ki so ga izdelovali med letoma 1997 in 2001.

Ford napoveduje nov kompaktni crossover za leto 2020. Model, ki temelji na platformi Fieste, je optično zelo podoben novi kugi. Od slednjega naj bi prevzel lastnosti prostornosti in uporabnosti. Posebej inovativen naj bi bil koncept prtljažnega prostora, ki bo po Fordovih besedah s 456 litri prostornine predstavljal največjega v tem razredu vozil, omenjajo pri CAR magazinu.

Pod motornim pokrovom nove Pume se bo uporabljala 48-voltna ‘mild hybrid’ tehnologija. Namesto standardnega alternatorja je vgrajen integrirani zaganjalnik/generator, ki ga poganja jermen. Ta rekuperira kinetično energijo, ki bi se skozi trenje med zaviranjem drugače izgubila in jo shranjuje za napajanje 48-voltnega litij-ionskega zračno hlajenega paketa baterij. Integrirani zaganjalnik/generator (BISG) podpira 1,0-litrski trivaljnik pri nižjih hitrostih kot elektromotor za doseganje večjega navora. Trivaljnik s to tehnologijo naj bi razvil okoli 155 konjev skupne moči.

Proizvodnja nove Pume bo stekla v tovarni Craiova v Romuniji, v katero je Ford od leta 2008 do danes vložil skoraj 1,5 milijarde evrov.

Pri Fordu z novo Pumo niso želeli ustvariti dediča njihovega uspešnega modela Ecosport, temveč bo samo dopolnjeval paleto kot model urbanega življenskega sloga. Neposredni tekmeci Pume bodo Hyundai Kona, Mazda CX-3 ali Volkswagen T-Cross.

Poleg Fieste in Focus-a Active, Ford pri športnih terencih in crossoverjih ponuja modele Ecosport, Kuga, Edge in Explorer.

Koristni nasveti
Kaj je pomembno vedeti o vzdrževanju vašega vozila?
Mariborski Guma center
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Oglasno Sporočilo, 06.12.23 ob 03:10
nova pravila
V veljavo stopila nova pravila v cestnem prometu