Motoristi med najranljivejšimi v prometu, varnost naj bo na prvem mestu

Helena Kosi, 17.06.22 ob 03:00

Vožnja z motorjem nudi obilo prednosti in občutek svobode, da pa bo vožnja varna, poskrbite za vzdrževano vozilo in odlično zaščitno opremo.

Motoristi med najranljivejšimi v prometu, varnost naj bo na prvem mestu

Toplo poletno sonce je na ceste zvabilo ljubitelje jeklenih konjičkov na dveh kolesih, ki so med zimsko sezono počivali v garažah. Motoristi radi povedo, da ljubezen do svobode na dveh kolesih povsem razumejo samo tisti, ki so tako potovanje že izkusili. Da bo tako nepozabno osvajanje ceste vsem v užitek, pa je v prvi vrsti potrebno poskrbeti za varnost – tako svojo, kot tudi varnost ostalih udeležencev v prometu.

Motoristi med najbolj ogroženimi v prometu

Naporna služba, družinske obveznosti in hiter ritem življenja so glavni krivci, da smo podvrženi stresu, kar je žal prepogosto vidno tudi na cestišču. Četudi je vožnja do naslednjega opravka velikokrat edini del dneva, ko se nemara lahko tudi malo sprostimo, se je potrebno zavedati, da promet, predvsem v času konice, ni prostor za individualizem. Situacije je dobro predvidevati vnaprej, kajti le to je način, da se nezgodam vnaprej izognemo.

Motoristi spadajo med najpogostejše žrtve prometnih nesreč, spadajo namreč med bolj ogrožene skupine udeležencev. Način potovanja jim sicer omogoča hitrejše doseganje cilja in boljšo dostopnost domala povsod, ob tem pa je treba upoštevati, da jih ostali udeleženci razmeroma hitro spregledajo.

Varnost na prvem mestu

Tehnična brezhibnost je prvo zagotovilo, da bo vaš jekleni konjiček ob neprijetni situaciji, v kateri se morebiti znajdete, odreagiral kot mora. Preden se odpeljete v motoristično sezoni je nujno preveriti vsaj osnovne sklope vozila: stanje verige in motorja, svetlobne signalizacije, zavor ter pnevmatik.

Izredno pomembna je tudi kvalitetna in zanesljiva zaščitna oprema. Poleg kvalitetne čelade je nujno poskrbeti še vsaj za primerno obutev, kombinezon, rokavice in ščitnik hrbtenice. Izbire na trgu je precej, zagotovo pa velja poiskati zanesljivega prodajalca, ki vam bo znal svetovati kakšno zaščitno opremo izbrati glede na tip motorja, potovanja ter nenazadnje vsoto, ki ste jo v ta namen pripravljeni odšteti.

Dober ponudnik vam bo poleg svetovanja dovolil opremo tudi pomeriti, za najzahtevnejše kupce, ki stavijo a kakovost pa ponekod trgovci celo nudijo kreditno odplačevanje visokokakovostne opreme. Za ta način so se odločili v mariborski trgovini Moto Limit, kjer varnost in kakovost varovalne opreme postavljajo na prvo mesto, pove lastnik trgovine Gregor Horvat. Zaupajo jim tudi močno izpostavljeni reševalci na motorju, ki jih trgovina opremlja z motorističnimi air bagi iz Daines D-Air kolekcije.

Ne precenjujte svojih sposobnosti

Svoboda na dveh kolesih velikokrat terja previsok davek tudi zaradi precenjevanja sposobnosti motoristov. Nesreča tokrat žal spremlja prepogumne. Če že pride do nesreče na motorju, je tragičen izid kar petdesetkrat pogostejši kot sicer v avtomobilski prometni nesreči.

Za varnost boste poskrbeli tudi, če se vsaj enkrat letno pred potovanjem podate na poligon varne vožnje, ali opravite kratko vožnjo, da bi preverili svojo psihofizično kondicijo. Statistični podatki še kažejo, da je pri nesrečah med avtomobilom in motorjem motorist pogosto krivec, da je do trka sploh prišlo.

Kaj pa mestna vožnja?

Ljubitelji dvoslednih vozil radi pogledajo tudi za lažjimi vozili, denimo trikolesniki ali skuterji. Skladno z evropsko zeleno politiko prodajalci beležijo tudi porast uporabnikov električnih, oziroma e-skuterjev. Ti so odlična rešitev za doprinos k zmanjšanju emisij in hrupa, dodatna prednost pa so tudi nizki stroški prevoza na kilometer in lahko parkiranje.

Tudi pred nakupom skuterja, trikolesnika ali e-skuterja se pri zastopniku dobro pozanimajte o lastnostih vozila, njegovih zmogljivostih, predvsem pa tudi v tem primeru nikar ne pozabite na varnostno opremo. Odveč ni niti tečaj varne vožnje.

Koristni nasveti
Kaj je pomembno vedeti o vzdrževanju vašega vozila?
Mariborski Guma center
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Oglasno Sporočilo, 06.12.23 ob 03:10
nova pravila
V veljavo stopila nova pravila v cestnem prometu