Že jutri bodo avtoceste in hitre ceste znova osvetljene. So vas izklopljene luči motile?

Slika je simbolična

Dars bo po skoraj treh mesecih v sredo znova osvetlil avtoceste in hitre ceste, je poročala televizija POP TV. Dobrih 60 odstotkov svetilk ob teh cestah je upravljavec avtocest ugasnil konec oktobra, da bi po nekaterih podatkih privarčeval 700.000 evrov.

Na AMZS so se obračali jezni vozniki

Dars je konec oktobra ugasnil cestno razsvetljavo na odsekih avtocest in hitrih cest, kjer je to zakonsko dopustno. Tako so se tik pred zimo v temo pogreznili vsi priključki na avtoceste in hitre ceste ter odprte trase avtoceste. V predorih, avtocestnih razcepih, kanaliziranih križiščih in počivališčih je medtem Dars moč in trajanje razsvetljave zmanjšal na minimum. Kot so takrat sporočili, naj bi s tem ukrepom prihranili 2000 megavatnih ur (MWh) elektrike letno, kar predstavlja desetino celotne porabe električne energije družbe.

Na AMZS opozarjajo, da je tveganje zaradi takšnega varčevanja preveliko, je danes še poročala televizija. V zadnjih treh mesecih se je nanje obrnilo več jeznih voznikov, ki so zgrešili izvoz ali skoraj zgrešil izvoz z avtoceste oziroma ga zaznali prepozno.

Dve hujši prometni nesreči izničita celoten prihranek

Dars je ob napovedi ukrepa izračunal, da bi na leto privarčeval okoli 2.000 MWh oziroma desetino vse energije, ki jo porabi. Kot poroča Ministrstvo za infrastrukturo je povprečna cene elektrike tako velikega odjemalca v tretjem četrtletju lani 231 evrov na megavatno uro. Z ukinitvijo oz. zmanjšanjem razsvetljave naj bi torej privarčevali okoli pol milijona evrov na leto.

Kot so primerjali in izračunali na žurnal24, pa bi že dve nesreči s telesnimi poškodbami izničili celoten prihranek. Sodeč po izračunu agencije za varnost prometa je namreč v vsaki smrtni prometni nesreči družba oškodovana za 2,2 milijona evrov. V vsaki nesreči s hudimi poškodbami je medtem celotni povprečni strošek posledic takšne prometne nesreče 257.000 evrov.

Dars sicer nadaljuje z zmanjšanjem porabe elektrike. Med drugim je že zamenjal okoli 80 odstotkov razsvetljave z varčnejšimi LED svetili, letos pa bo zamenjal še preostalo petino. V prihodnosti načrtujejo še vzpostavitev sončne elektrarne na avtocestnih bazah, še navaja omenjen portal.

Prejšnji teden je potekal sestanek med agencijo za varnost prometa, Darsom, ministrstvom za infrastrukturo, presojevalci varnosti cest in AMZS. Tema sestanka je bila presoja, kaj Darsova odločitev za ugasnitev luči na avtocestah pomeni za varnost prometa. Na sestanku so se udeleženci odločili, da naj Dars ponovno presodi svojo odločitev in vrne celotno ter primerno razsvetljavo.