17°C

Alternativne poti do morja: Manj gneče – in le kak kilometer več

10.08.2018 ob 11:12 10.08.2018 ob 11:14
Vrh turistične sezone se spet odraža v dolgih kolonah pred mejnimi prehodi s sosednjo Hrvaško in zastoji na cestnih odsekih, kjer potekajo vzdrževalna in obnovitvena dela.

Vrh turistične sezone se spet odraža v dolgih kolonah pred mejnimi prehodi s sosednjo Hrvaško in zastoji na cestnih odsekih, kjer potekajo vzdrževalna in obnovitvena dela. Seveda pa se razmere spreminjajo tudi tako, da nastaja gneča na poti in pred prehodi tudi izven vikendov. Informacije o tem, kaj vas čaka na poti (in kje), so zato toliko bolj pomembne. Pri tem je seveda možnosti kar nekaj, najbolj preprosto in enostavno pa je pridobivanje aktualnih prometnih informacij kar na spletnem portalu prometno informacijskega centra za državne ceste, kjer je tudi aplikacija DarsPromet+ za mobilne naprave, pa tudi stran prometno informacijskega centra (www. promet.si). Dobrodošla pa bo tudi slika iz obcestnih kamer, ki kažejo najbolj aktualno stanje na obremenjenih križiščih, vozliščih in mejnih prehodih (na naslovih www.dars.si ali www.haks.si) za odločitev tik pred zdajci.

Manjši prehodi lajšajo stres

Kar nekaj prehodov s sosednjo Hrvaško obstaja, ki so nekoliko skriti in le delno iz glavnih prometnic. Seveda je ob teh, ki jih naštevamo, moč najti še kakšnega – vse pa je odvisno od tega, koliko dodatnih  kilometrov ste pripravljeni prevoziti namesto drenjanja v gneči na pregretem asfaltu.

V smeri istrskih ali kvarnerskih letovišč je alternativna pot preko mejnega prehoda Brod na Kolpi. Pot iz Ljubljane preko Kočevja, Delnic in gorskega Kotarja sicer v večjem delu res ne poteka po avtocesti, vendar je manj prometna in tudi zelo slikovita. Poleg tega je razlika v kilometrih in predvidenem potovalnem času zanemarljiva. Med potjo iz Maribora preko Zagreba do Krka je dolga 277 kilometrov in predvidoma traja tri ure in četrt, preko mejnega prehoda Brod na Kolpi je sedem kilometrov in trinajst minut daljša.

Po kilometrih in predvidenem času potovanja sta si skoraj povsem enaki poti preko Gruškovja ali alternativnega mejnega prehoda Zgornji Leskovec (Cvetlin na Hrvaški strani) do dalmatinske prestolnice Split, vendar se preko slednjega potniki izognejo tudi zastojem na koncu avtoceste. Razlika med potjo preko Gruškovja je zanemarljiva dva kilometra oziroma dve minuti. Obakrat je za razdaljo dobrih 500 kilometrov predvidenih približno pet ur in pol, seveda pa se pot preko Gruškovja zaradi čakanja na meji lahko precej podaljša. Številni Štajerci se odločajo tudi za mejni prehod Rogatec, preko katerega sta z obema omenjenima prehodoma razdalja in čas zelo podobna. Nekoliko drugače je na relaciji med štajersko prestolnico in osrčjem Dalmacije. Pot od Maribora do Zadra preko Zagreba je namreč po razdalji precej krajša kot skozi Ljubljano, Žužemberk in do mejnega prehoda Vinica.

Pri AMZS do načrta

Svojim članom in tudi ostalim voznikom prometne informacije posredujejo tudi v informacijskem centru AMZS.  »V našem informacijskem centru številnim voznikom pomagamo z načrtovanjem alternativnih poti do njihovih počitniških ciljev. Informacije jim lahko posredujemo na različne načine, najpogosteje pa jim načrt poti pošljemo po elektronski pošti.  Kljub temu, da ima marsikdo navigacijsko napravo, vsi uporabniki niso toliko usposobljeni, da bi lahko hitro našli alternativno pot, zato se kar pogosto obračajo na nas, številni pa tudi uporabljajo aplikacijo AMZS.,« pravi Matic Zupančič, iz AMZS.

Običajne in alternativne poti do hrvaških obmorskih krajev

Relacija razdalja Predvideni čas potovanja
MARIBOR – ZAGREB – KRK 277 km 3h 15 min
MARIBOR – BROD NA KOLPI – KRK 284 km 3h 28 min
MARIBOR – ZAGREB – ZADAR 383 km 3h 58 min
MARIBOR – VINICA – ZADAR 443 km 4h 58 min
MARIBOR – GRUŠKOVJE – SPLIT 514 km 5h 14 min
MARIBOR – ZGORNJI LESKOVEC – SPLIT 516 km 5h 16 min
MARIBOR – ROGATEC – SPLIT 522 km 5h 25 min

Top tedna

FOTO: Mariborčanka pri mesarju kupila meso, sledil je šok

Kupovalka je kupila svinjsko stegno, ko ga je doma razrezala je v njem naletela na sivo-zeleno vsebi...

Najboljši recepti za peko kostanja kar v domači kuhinji

Tudi če nimate svojega velikega vrta, dvorišča ali drugega prostora, kjer bi lahko zakurili ogenj...

Najboljši recepti za peko kostanja kar v domači kuhinji

Tudi če nimate svojega velikega vrta, dvorišča ali drugega prostora, kjer bi lahko zakurili ogenj...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

Magna takoj potrebuje nov kader, ponujajo plače čez 2000 evrov

Iščejo se ličarji, proizvajalci karoserij, mehaniki, pomožni delavci, kleparji...

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

Zadnje novice

Mariborčani zaužijejo največ mesa, jedi iz pločevink in juh iz vrečk

Kakšne so prehranske navade ljudi v mariborski zdravstveni regiji?

IZPOVED BREZDOMCA: "Trdo sem delal, čez noč pa izgubil vse"

Zgodbe brezdomcev so si v veliki večini podobne, izguba službe je s sabo prinesla vedno večjo sti...

Aktivist Jašar vztraja, da je s konopljo pomagal bolnikom

Na ponovljenem sojenju je Jašar priznal, da svoje početje nadaljuje in da bo tako še naprej, ker ...