V stavbi na Rotovškem trgu, v kateri se nahaja Mariborska knjižnica, se je v sanitarijah zrušil strop. Iz knjižnice so tako županu Fištravcu poslali dopis, kjer zahtevajo, da se v stavbi nekaj ukrene ali pa bodo primorani dotrajano stavbo zapreti.

Dotrajana stavba na Rotovškem trgu, ki je dom Mariborske knjižnice, je zadnje čase bolj kot kulturna ustanova, le objekt, ki je potreben neprestanih interventnih popravil. Že dalj časa zaposleni v Mariborski knjižnici opozarjajo, da je stavba nevarna tako za zaposlene, kot tudi za obiskovalce

Pika na i se je zgodila včeraj, ko odpadel strop v sanitarijah v dvorani, ki jo uporabljajo za izobraževanja, srečanja zaposlenih, literarne večere, krožke Univerze za tretje življenjsko obdboje in podobne aktivnosti. Na srečo v času nesreče v prostoru ni bilo nikogar, ki bi ga lahko odpadli strop poškodoval, a zaposleni so nazorne fotografije posredovali na Mestno občino Maribor ter pripisali, da verjetno ne potrebujejo dodatnega pojasnila. “Sprašujemo se, kaj se mora zgoditi, da bo MOM doumela, da v tako nevarnih pogojih ne moremo več normalno funkcionirati in da nujno potrebujemo prostore, ki bodo varni in bodo omogočali razvoj naše dejavnosti,” so zapisali v dopisu županu.

“MOM naj nemudoma ukrepa, drugače bomo knjižnico primorani zapreti”

Stavba v kateri so sedaj namreč zavira razvoj, saj se, po besedah zaposlenih v knjižnici, več časa ukvarjajo z interventnimi popravili. Prebijanje elektrike, nevarnost požara, neprimerne sanitarije, zamakanje, okna, ki se ne dajo zapirati, poplave, padanje opeke s strehe in podobno, so le manjši skupek težav, ki pestijo tamkajšnje zaposlene.

V dopisu mariborski občini pa jasno in glasno, da v kolikor ne bodo ukrepali, bodo primorani Knjižnico Rotovž zapreti. “Takšni delovni pogoji so za zaposlene in uporabnike popolnoma nesprejemljivi, vodstvo knjižnice pa je v prvi vrsti zadolženo za varnost zaposlenih in obiskovalcev,” je v dopisu zapisala pomočnica direktorja mag. Slava Rampih.