Mnogo živali trpi zaradi strahu pred glasnimi zvoki. Pokanje pirotehničnih sredstev jim lahko zato povzroča velik stres, kar je še posebej izrazito v prazničnem času.

Slika je simbolična

Mnogo živali trpi zaradi strahu pred glasnimi zvoki. Pokanje pirotehničnih sredstev jim lahko zato povzroča velik stres, kar je še posebej izrazito v prazničnem času. Pri poku petard in ostalih pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok, pride do močnega, živalim nepoznanega in tudi nevarnega poka, pojasnijo v Društvu za zaščito živali Maribor in dodajo: »Takšen močan, nepoznan zvok jih vznemiri, v njih sproži močan stres (tresenje, slinjenje, skrivanje,…) jih privede do brezglavega tekanja, poškodb in v veliko primerih tudi smrt. Begajoča žival ni pozorna na okolico in kaj hitro se lahko zgodi, da konča pod kolesi avtomobila ali se izgubi.«

V prazničnem času veliko živali pobegne

V tem času je veliko pobeglih živali. Seveda tukaj ni govora samo o nevarnosti za naše hišne ljubljenčke pač pa tudi o živalih prostoživečih vrst (ptice, srne,…), o prostoživečih, brezdomnih mačkah in pri domačih živalih, ki so ali v hlevih ali na prostih pašah. Znano je tudi, da naj bi pok povzročal takšen stres, da krave dajejo manj mleka in kokoši manj jajc, še za Maribor24.si povedo v Društvu za zaščito živali Maribor.

Ob pokanju psom nudite svojo družbo

Uporaba pirotehničnih sredstev pa ni škodljiva samo za živali, pač pa tudi za naše okolje. Je seveda tudi nevarna za ljudi, tako za uporabnika kot za ljudi v bližini. En nepremišljen pok lahko zaznamuje življenje za zmeraj. Veliko je lepših in prijetnejših stvari, ki jih lahko počnete v prazničnem času, kot je pokanje petard. V Društvu za zaščito živali Maribor še povedo, da je najhuje je za najdaljšo noč v letu, ko ognjemeti in pirotehnika frčijo vsepovsod naokoli: »Ker preprečiti uporabe pirotehničnih sredstev ni možno prosimo skrbnike živali, naj v prihajajočih dneh poskrbijo za varnost svojih živali. Pse, sploh tiste, ki bivajo zunaj dajte v notranje prostore. Zagotovite jim varen prostor. Okna naj bodo zaprta, prižgite TV ali radio, živali ponudite igračo ali priboljšek s katerim se bo zamotila za dlje časa.«

Silvestrujte s svojimi ljubljenčki

»Vsem tistim katerih hišni ljubljenčki imajo hude težave s prenašanjem pokov pa svetujemo posvet z veterinarjem in uporabo predpisanih pomirjevalnih sredstev. V veliko pomoč bo vašim živalim tudi, če boste najdaljšo noč v letu preživeli z njimi. Silvestrovanje v družbi kosmatincev je pa res posebno doživetje,« še z odličnim nasvetom postrežejo v Društvu za zaščito živali Maribor.