Princip ogrevanja z IR paneli je podoben ogrevanju sonca – s pomočjo infrardeče toplote, ki povsem naravno, brez škodljivih valovanj greje tla, stene, predmete in posledično prijetno ogreje tudi dom. Gre za neposreden način ogrevanja, ki je skoraj brez izgub in kot pravi direktor podjetja Ekosen, Aleš Babič, je primeren za vsakogar, tudi za zelo zahtevne!

Ekosenovi IR-grelni paneli Sunlife

S čim so torej grelni paneli Ekosen prepričali že preko 7.000 zadovoljnih uporabnikov? Predvsem s svojimi prednostmi pred ostalimi načini ogrevanja. Na kratko jih lahko povzamemo v naslednjih točkah:

 • Imajo kar do 12 let garancije. Ker ne vsebujejo gibljivih delov, se zmanjša možnost poškodb in napak, servisi pa sploh niso potrebni.
 • Ker zrak pri IR-grelnih sistemih ne kroži, se v stanovanju ne dviguje prah.
 • Predstavljajo nizke stroške pri investiciji in dolgoročni prihranek pri ogrevanju.
 • Ne zasedejo veliko prostora.
 • Omogočajo nastavitev temperature za vsak prostor posebej in zaznajo tudi zunanje vire toplote (sonce, ki sije skozi okna, pečica, v kateri se pripravlja nedeljsko kosilo) in prilagodijo moč ogrevanja.
 • Z njim nimate nobenega dodatnega dela. Izognete se naporni pripravi drv, čiščenju peči, stalnemu sesanju okrog peči, pa tudi servisom in skrbi za okolje.

Svež in čist zrak

Velika prednost ogrevanja z IR paneli je ta, da ne obremenjujejo zraka. Ta je pozimi zaradi prašnih delcev iz kurišč na olje ali drva zelo onesnažen, otežuje dihanje, v smogu pa so tudi rakotvorne snovi. Če bi vsi uporabljali do okolja prijazne tipe ogrevanja, bi bil zrak veliko bolj čist in do zdravja prijazen.

Ogrevanje, primerno za vsakogar

IR grelni paneli so dobavljivi v različnih oblikah in barvah ter tako primerni za vsakogar. Razlike glede na obliko ni, je pa izredno pomembno, da vsako IR-grelno telo postavimo/pritrdimo na primerno mesto. V podjetju Ekosen so prepričani, da imajo na voljo panele, ki zadostijo še tako zahtevnim strankam: tako po kakovosti kot tudi vizualno. Izbirate lahko med klasičnimi grelnimi paneli in tudi takšnimi v obliki kocke, kvadra ali pa celo z videzom slike ali ogledala.

Varčno

Da je IR-ogrevanje izredno varčno, potrjuje podatek, da v povprečno izolirani hiši velikosti 120 m2 porabimo približno za 500 evrov elektrike za ogrevanje – grelni paneli v povprečju delujejo le 3 do 4 ure na dan. Srednje izolirano stanovanje, veliko približno 50 m2, za ogrevanje z IR-grelnimi paneli porabi približno 260 evrov elektrike. V primerjavi z ogrevanjem s kurilnim oljem prihranimo z IR-grelnimi paneli okrog 60 odstotkov, pri tem pa niso upoštevani stroški dimnikarja in vzdrževanja, kar pomeni, da je prihranek lahko še bistveno večji!

Med 4. in 8. marcem 2020 bo podjetje Ekosen sodelovalo na ljubljanskem sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču. Najdete jih v Marmorni dvorani B na sejemskem prostoru 16.

Drži ali ne drži?

Tako kot pri vsakem načinu ogrevanja, so se tudi okoli IR panelov spletli nekateri pomisleki, ki pa ne držijo.

 • Pod mizo je ob ogrevanju z grelnimi paneli hladno: Ta izjava seveda ni resnična. Pri klasičnem ogrevanju z radiatorji namreč grejemo zrak. Topel zrak se dviguje, kar pomeni, da je pri tleh vedno hladneje kot pod stropom. Pri ogrevanju z IR-grelnimi paneli se grejejo predmeti, ki oddajajo toploto v prostor. Torej se ogrevajo tla, miza ipd., tako da je pod mizo praviloma celo topleje.
 • Če IR-grelni paneli grejejo predmete, potem grejejo tudi mene. Ali se bom počutil/-a, kot da sedim v mikrovalovni pečici? Pravilen odgovor je: seveda ne! Toplote in sevanja, ki ju oddaja mikrovalovna pečica, ne moremo primerjati s toploto, ki jo oddajajo grelni paneli. Infrardeča toplota je podobna toploti sonca, je prijetna in predvsem zdrava.
 • IR Sun regulator je takšen, kot ga ponuja tudi konkurenca: Tudi ta mit ni resničen. Je namreč razvit prav za IR-grelne panele – ves čas računa, meri in regulira. Tako v primerjavi s konkurenčnimi termostati prihranite do 30 odstotkov električne energije.
 • IR paneli sproščajo negativno sevanje: Nikakor! Infrardeča toplota je blagodejna za človeka. Navsezadnje tudi inkubatorji, v katere v porodnišnici položijo novorojenčke, vzdržujejo do zdravja prijazno toploto prav z IR-valovanjem.

Želite izvedeti več o IR-ogrevanju?

Za pripravo rešitve z IR-grelnim sistemom Ekosen pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 30 10 ali pišite na e-naslov [email protected]. Lahko pa obiščete tudi katerega od dveh salonov:

 • v Miklavžu na Dravskem polju (pri Mariboru), Ptujska cesta 17,
 • v Mengšu (pri Ljubljani), Gorenjska cesta 19.

Med 4. in 8. marcem 2020 bo podjetje Ekosen sodelovalo na ljubljanskem sejmu Dom na Gospodarskem razstavišču. Najdete jih v Marmorni dvorani B na sejemskem prostoru 16.