V minulih dneh smo večkrat poročali, da v večini trgovin in lekarn primanjkuje razkužil, tam kjer so na voljo je njihova cena precej višja kot pred pojavom koronavirusa. Podobna situacija je tudi s samimi maskami. Direktor Lekarn Maribor Albin Turk je za Radio Maribor povedal, da je prodaja skokovito porasla: »Prodaja se je zelo povečala, za kar nekajkrat, saj prej občani zaščitnih mask praktično niso kupovali, tudi razkužil ne, sedaj pa so to najbolj iskani artikli.«

Vsakič višja ponudba

Seveda so s povečanim povpraševanjem povezane tudi nekatere težave. »Tu delujeta ponudba in povpraševanje. Vsakokrat, ko se s povpraševanjem obrnemo na proizvajalca ali mask ali razkužil dobimo novo ponudbo z novo, višjo ceno.« Nabavna cena navadne zaščitne maske je pred izbruhom virusa znašala šest centov za kos, zdaj je že okoli 50 centov, Turk pove za Radio Maribor.

Lekarne same pričele z izdelovanjem razkužil

Mariborske lekarne so se zaradi povpraševanja odločile, da bodo same pričele z izdelovanjem razkužil, a v manjšem obsegu, za večjega nimajo dovolj proizvodnih kapacitet. Za prej omenjen radio Turk ob koncu še pozove, da naj ob obisku lekarn ravnajo samozaščitno, se ne dotikajo stvari, nosu in oči z rokami ter ohranijo primerno razdaljo.