Prizadevanja mednarodne akcije, ki poziva k hoji, podpira že od samega začetka tudi Mestna občina Maribor. Ta tudi pripravlja številne dogodke.

Začenja se evropski teden mobilnosti, ki spodbuja uvedbo trajnostnih prometnih ukrepov. Z različnimi dogodki bo v projektu tokrat sodelovalo rekordnih 78 slovenskih občin. Rdeča nit letošnjega tedna mobilnosti je Gremo peš!, ob čemer so različne organizacije izpostavile prednosti hoje.

Pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev

Letošnji teden, kot smo pisali, bo posvečen hoji, ki je sicer pravo nasprotje našega hitrega premikanja po mestu, a je tudi najbolj naraven, zdrav ter sproščujoč način premikanja. V času, ko je pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev vedno večja težava, kronične bolečine zaradi sedenja pa stalnica, je vsak poziv k hoji še kako dobrodošel. Pomanjkanje fizične aktivnosti prebivalcev zaradi pretirane rabe osebnih avtomobilov je po besedah koordinatorke evropskega tedna mobilnosti Polone Demšar Mitrovič velika težava sodobne družbe. »Ker se preveč zanašamo na avtomobile, so naše ulice polne pločevine, naš zrak je onesnažen, mi sami pa se veliko premalo gibamo. Na krajših razdaljah je hoja najučinkovitejši in časovno zelo konkurenčen prometni način,« je izpostavila.

Največji delež toplogrednih plinov prispeva promet

Tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je opozorila, da v Sloveniji izmed vseh sektorjev največji delež toplogrednih plinov prispeva promet, od tega veliko večino cestni motorni promet. »Povečevanje emisij toplogrednih plinov pospešuje podnebne spremembe, zato je treba po naših najboljših močeh ukrepati. Uporabljati potovalne načine, kot so javni potniški promet, kolesarjenje in hoja, je do okolja veliko bolj prijazno,« je poudarila. Prav tako so prednosti pešačenja izpostavili na ministrstvu za zdravje. »Pešačenje in kolesarjenje sta lahko zelo prikladna načina, da povečamo količino celokupne dnevne telesne dejavnosti. K ohranjanju zdravja pripomore že pol ure vsakodnevne zmerne telesne dejavnosti. Z majhnimi spremembami lahko dosežemo pomembne rezultate,« so zapisali.

Vrhunec predstavlja dan brez avtomobila

V letošnjem tednu mobilnosti bo sodelovalo 78 občin, med njimi prizadevanja mednarodne akcije Evropskega tedna mobilnosti (ETM) podpira že od samega začetka tudi Mestna občina Maribor, ki bo pripravila številne dogodke. Vrhunec tedna mobilnosti v številnih občinah predstavlja dan brez avtomobila, ko v mnogih občinah za promet zaprejo izbrane prometnice, nekatera mesta pa občanom omogočijo brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi.

Pester nabor aktivnosti v mariborskem tednu mobilnosti, ki bo potekal med 16. in 22. septembrom, pa si lahko ogledate tukaj.