Čeprav bi lahko bilo poletje in z njim zaslužene počitnice vselej še daljše, pa se v jesenskih dneh prileže povratek med študijske klopi in še posebej povratek na domačne in tople hodnike Študentskih domov Univerze v Mariboru. Priznajte, da ste svoje sostanovalce in cimre že prav pogrešali oziroma že komaj čakate, da jih, če bo študentski dom letos prvič vaše prebivališče, dodobra spoznate!

Novinec? V torek, 27. septembra, se ob 11. uri oglasi v predavalnici Doma 6 v študentskem naselju na Gosposvetski, kjer te čaka uvodna predstavitev, ki ti bo olajšala prve dneve bivanja! Več na naslednjem naslovu.

Selitve v Študentske domove UM po prednostni listi že potekajo, če se na njej niste našli, pa lahko še vedno pokukate na informativno prednostno listo in počakate na nadaljnja navodila. Vse sezname vključno z vsemi potrebnimi navodili in odgovori na morebitna vprašanja najdete na spletni strani Študentskih domov Maribor.

»Enka« naposled v zasluženo prenovo

Novo študijsko leto pa ni edina nova stvar, ki se v teh dneh dogaja v Študentskih domovih Univerze v Mariboru. Začela se je namreč obnova slavne »enke«, najstarejšega študentskega doma, Doma 1 v študentskem naselju na Tyrševi. Dom je bil prvič vselej že leta 1964, delno prenovo pa je dočakal v letu 2000. Temeljita prenova, ki trenutno poteka, je tako več kot zaslužena.

Foto: Študentski domovi Univerze v Mariboru

Ob začetku obnovitvenih del je potekal tudi slavnostni podpis pogodbe o izvedbi javnega naročila »Prenova Doma 1 z okolico v študentskem naselju na Tyrševi ulici v Mariboru«, ki so se ga udeležili rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič, direktorica Študentskih domov Univerze v Maribor mag. Maja Krajnc Ružič, predsednik upravnega odbora Lesnine MG oprema, d. d. iz Ljubljane Boštjan Mencinger ter Iztok Žigon vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za investicije Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS.

Bolj trajnostno in bolj udobno

Rektor prof. dr. Zdravko Kačič ob tej priložnosti povedal: »Na Univerzi v Mariboru zelo skrbimo za dobrobit študentov v vseh aktivnostih, ki jih izvajamo, tako v izobraževalnem kot raziskovalnem procesu, kot pri bivanju študentov, ki prihajajo v naše Študentske domove Univerze v Mariboru. Menimo, da smo z vsemi investicijami v zadnjih 10 letih uspeli domove zelo modernizirati, določene narediti tudi energetsko učinkovite. Seveda si prizadevamo za pridobitev sredstev, da bi bil standard bivanja v vseh naših domovih enak in nadaljujemo pripravo in izvedbo investicij.«

»Na Univerzi v Mariboru zelo skrbimo za dobrobit študentov v vseh aktivnostih, ki jih izvajamo, tako v izobraževalnem kot raziskovalnem procesu, kot pri bivanju študentov, ki prihajajo v naše Študentske domove Univerze v Mariboru. Menimo, da smo z vsemi investicijami v zadnjih 10 letih uspeli domove zelo modernizirati, določene narediti tudi energetsko učinkovite.«

Dodal je še: »Tako nas izjemno veseli, da smo prejeli sredstva iz proračuna Republike Slovenije in Evropske unije iz kohezijskega sklada. Operacija se bo tako izvajala v okviru sofinanciranju izvedbe operacije »Prenova objekta Študentski dom 1 in objektov Depandansa s telovadnico (na Tyrševi ulici v Mariboru). Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Po pridobitvi sredstev smo izpeljali javno naročilo za izbiro ponudnika, s katerim smo danes podpisali pogodbo. Sam postopek izvedbe investicije je vreden 5.053.165,90 EUR. Pričakujemo, da bo postopek izvedbe investicije potekal nemoteno in v skladu s časovnimi roki, ki so bili predvideni, za vmesno strpnost študentov v času gradnje pa se vnaprej zahvaljujemo.«

Kdaj bodo študentje spet bivali v Domu 1?

Kdaj lahko pričakujemo ponovno vselitev študentov v Dom 1? Obnova bo trajala predvidoma devet mesecev in se bo najbrž zaključila meseca junija 2023. V okviru prenove bo izvedena celostna energetska prenova z adaptacijo objekta, kar bo vključevalo toplotno izolacijo sten, zamenjavo stavbnega pohištva, prenovo strehe, sanacijo tal v kleti, prenovo razsvetljave, ogrevalnega in prezračevalnega sistema, hkrati pa bo zamenjana tudi vsa notranja oprema.

Študentski domovi se bodo s pomembno prenovo tako približali trajnostnim ciljem, poskrbeli pa bodo za implementacijo pametnih, energetsko učinkovitih stavb ter rabe obnovljivih virov energije.

Vrednost pogodbe z izvajalcem je ocenjena na 5.053.165,90 EUR vključno z ddv. Prenovo financirata Republika Slovenija iz integralnega proračuna in Evropska unija v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

Naj dodamo še, da se bo s prenovo povečala kvadratura sob, s čimer bo izboljšana kakovost bivanja študentov, precej pozornosti pa bo med obnovo posvečene tudi izboljšanju higiensko-zdravstvenih pogojev preko prezračevanja in sodobnih kontrolnih sistemov.

Direktorica Študentskih domov UM mag. Maja Krajnc Ružič je tako povzela: »S tem bomo študentom Univerze v Mariboru zagotovili najboljše možne pogoje za študij, osebnostni razvoj in njihovo življenjsko rast, ker si študentje univerze to nedvomno zaslužijo. Prav zato smo študentski domovi VEČ KOT LE DOM.«