Skozi bogato zgodovino je šola spremenila nekaj imen, nazadnje leta 2010, ko se je preimenovala v Konservatorij za glasbo in balet Maribor. Mariborski konservatorij se nahaja v središču mesta v neposredni bližini Mestnega parka, stavba je obnovljena in dobro vzdrževana ter omogoča dobre pogoje za delo.

Na področju srednješolskega izobraževanja izvajajo program umetniške gimnazije glasbene in plesne smeri in sicer:

  • Glasbena smer: modul A, glasbeni stavek,

modul B, petje instrument,

modul C, jazz in zabavna glasba.

  • Plesna smer:  klasični balet

Bivanje in delovanje na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor zaznamuje celodnevni preplet glasbenega in plesnega dogajanja. Posebej velja izpostaviti veliko individualnega pouka in pouka v manjših skupinah, kjer se vzpostavijo posebna dinamika in pristni človeški odnosi, ko učitelj postane še svetovalec, partner, motivator, kritik, predvsem pa mentor, ki svojega dela ne konča ob koncu pouka. Ob urjenju glasbenih in plesnih veščin kot osrednjih dejavnosti dijaki pridobivajo samozavest, osebnostno in duhovno rastejo in, nenazadnje, prispevajo k razvoju nacionalnega umetniškega potenciala.

Zavedajo se večplastnosti izobraževalnega procesa, iščejo ravnovesje med občutljivostjo mladih nadarjenih glasbenikov/baletnih plesalcev in zahtevami učno-vzgojenega procesa. “Delovne navade, človečnost, strokovnost, odgovornost, sodelovanje in občutljivost so načela, na katerih gradimo okolje za šolsko delo. Narava dela  nam omogoča individualno obravnavo in usmerjanje vsakega dijaka posebej. Šolanje se zaključi s splošno maturo, ta omogoča nadaljevanje študija tudi na drugih fakultetah in univerzah,” poudarjajo na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

Šola dijakom omogoča udeležbe na domačih in mednarodnih tekmovanjih, srečanja in mojstrske tečaje z uglednimi profesorji in umetniki, sodelovanje v mednarodno odmevnem projektu Mladi komponisti. Koncertno dogajanje izvajajo v domačih koncertnih dvoranah, v dvoranah Narodnega doma, SNG, Pokrajinskega muzeja, v Slovenski filharmoniji v Ljubljani in drugod.

Petek, 11. 2. 2022, ob 9. in ob 15. uri

Sobota, 12. 2. 2022, ob 9 uri.

Zaradi epidemioloških razmer bodo srečanja potekala v živo preko aplikacije ZOOM. Link in QR koda za dostop sta objavljeni na spletni strani www.konservatorij-maribor.si

Na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor so poudarili: “Ponosni smo na mnoge nekdanje dijake, ki so postali ugledni glasbeni pedagogi, profesorji na glasbenih akademijah, člani velikih evropskih orkestrov, solisti, dirigenti, skladatelji, baletni  umetniki, direktorji kulturnih inštitucij.”

Kar 16 nekdanjih dijakov je prejemnikov nagrad Prešernovega sklada in drugih pomembnih nagrad na področju kulture.

Konservatorij Maribor je prejemnik več visokih priznanj in nagrad, med drugim je kot edina izobraževalna inštitucija prejemnik Glazerje listine za pomembne dosežke na področju umetnosti v Mariboru in prejemnik priznanja za odlično sodelovanje z RTV Slovenija. Odlično sodelujejo s SNG Maribor, rezultat tega sodelovanja sta že dve izvedeni koprodukciji in možnost pridobivanja izkušenj baletnih plesalcev v predstavah Opere in baleta. Konservatorij je vpet v domače in mednarodno dogajanje, med drugim sodeluje  s prestižnim konservatorijem N. R. Korsakov iz Sankt Petersburga.

Štiri leta izobraževanja na Konservatoriju Maribor pomenijo veliko dela, truda, odrekanja, uspehov in neuspehov. Pa tudi vznesenosti, aplavzov in napredka. Dijaki nam po koncu šolanja povedo, da je bilo vredno.

Še za konec: “Zato, mladi, ki vas kliče umetnost, vabljeni, da se pridružite tistim, ki bodo snovali kulturno podobo mesta in Slovenije v prihodnosti. Konservatorij za glasbo in balet Maribor je prava izbira.