Eva Novak je dijakinja 4. letnika Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor, smer ekonomski tehnik, ki s svojo energičnostjo, neusahljivimi idejami in dosežki dokazuje, da prihodnost prav zares stoji na mladih. 

Eva, katera znanja in veščine si pridobila v programu ekonomski tehnik in za katere meniš, da ti bodo pri nadaljnem študiju in delu še posebej koristile?

Skozi vsa štiri leta smo dijaki veliko delali na različnih projektih. Delali smo samostojno, v parih, v skupinah. Sodelovala sem z različnimi sošolci in razvijala sposobnost timskega dela. Velik poudarek na šoli je na projektnem delu, ob katerem razvijamo ob podjetnosti in vztrajnosti še različne digitalne kompetence. Obvladamo veliko računalniških orodij in aplikacij, npr. Word, Excel, Canva, Access, računovodski program Minimax, tudi desetprstno slepo tipkanje usvojimo že v 1. letniku. Največ praktičnih vsebin je v 3. letniku, ko dijaki delamo v učnih podjetjih in pri tem aktivno uporabljamo vsa usvojena znanja, tudi iz računovodstva, administracije, marketinga – tudi digitalnega, trženja, prava in še bi lahko naštevala. V 2. in 3. letniku se tudi čisto zares preizkusimo z delom pri delodajalcih. Delovno prakso opravljamo pri delodajalcih doma in v tujini, kamor se odpravljamo pod okriljem Erasmusovih projektov.

V lanskem šolskem letu je vaše učno podjetje KUPILAN na Mednarodnem sejmu učnih podjetij 2023 v Celju osvojilo več priznanj. Katera?

Udeležba cele ekipe učnega podjetja na sejmu učnih podjetij v Celju je bila izjemno uspešna. S trdim delom in predanim pristopom smo osvojili več priznanj, ki so potrdila kakovost našega dela. Prejeli smo drugo mesto za naš sejemski nastop, kar je priznanje za našo sposobnost predstavljanja in promocije podjetja. Prav tako smo osvojili drugo mesto za poslovno idejo, ki je potrdilo inovativnost in tržno usmerjenosti našega podjetja. Dodatno smo prejeli tretje mesto za celotno podjetje. S celostnim nastopom sem zelo zadovoljna in hvaležna za takšno življenjsko izkušnjo. Ta priznanja so nas še dodatno motivirala in potrdila, da smo na pravi poti pri razvoju našega učnega podjetja.

[[image_1_article_64862]]

Katera znanja in kompetence, ki ste jih usvojili pri pouku, ste uporabili pri realizaciji oz. ustanovitvi učnega podjetja Kupilan?

Predvsem finančna in digitalna pismenost, podjetnost ter kreativnost. Poleg tega smo razvijali tudi naše osebne lastnosti, kot so timsko delo, odgovornost, komunikativnost, natančnost in vztrajnost. Vse te spretnosti so bile ključne pri ustanovitvi in delovanju našega učnega podjetja.

Zgodbo z učnim podjetjem KUPILAN ste nadaljevali z udeležbo na mednarodnem sejmu učnih podjetij v Bruslju. Kako je bilo?

Na sejem učnih podjetij BELFAIR v Bruselj smo odpotovali predstavniki dveh učnih podjetij na šoli, Kupilan in Marway. Odpravili smo se 20. 2. 2024 in se vrnili 24. 2. 2024. Že lani smo si v okviru učnega podjetja zadali cilj, da se odpravimo na tuje trge. Sejem učnih podjetij v Bruslju je bila izjemna priložnost za uresničitev naših poslovnih ciljev in namenov.

[[image_2_article_64862]]

Sejma smo se udeležili na dan 23. 2.2024. V Bruslju smo bili del 225 ekip učnih podjetij, ki so v dveh dneh trgovali med seboj in z obiskovalci iz Belgije, Nizozemske, Portugalske, Slovaške, Nemčije, Češke, Danske in Slovenije.

Naš glavni cilj je bil privabiti pozornost obiskovalcev sejma ter jim predstaviti naše izdelke. S postavitvijo privlačnega in informativnega razstavnega prostora smo nagovarjali in informirali obiskovalce o našem podjetju ter jih seznanili s ponudbo.

Ob tem smo aktivno vzpostavljali poslovne stike z morebitnimi poslovnimi partnerji, kar nam je omogočilo, da še v praksi prakticiramo koncept ‘networking’.

[[image_6_article_64862]]

Tako smo lahko na sejmu nadgradili znanje in izkušnje, ki smo jih pridobili na lanskem sejmu učnih podjetij v Celju. Prav tako smo v praksi preizkusili znanje tujih jezikov, ki smo se jih naučili v šoli. Pridobili smo neprecenljive strokovne izkušnje, poglabljali komunikacijske veščine in spletli nova prijateljstva.

Zavedamo se, da smo se v tujino odpravili kot dijaki SEŠG Maribor ter da s tem nosimo določeno odgovornost. Želeli smo uspešno predstavljati in kar se da najbolje promovirati našo šolo, Maribor in tudi Slovenijo.

Zahvaljujemo se vsem donatorjem, ki so nas pri sodelovanju na sejmu tudi finančno podprli.

Ali ste imeli v Bruslju tudi čas za ogled mesta?

 Bruselj nas je s svojimi znamenitostmi, muzeji in drugimi ustanovami navdušil. Posebej se zahvaljujemo evropski poslanki, gospe Ljudmili Novak, ki nas je s svojo ekipo prijazno sprejela in smo tako iz prve roke prejeli informacije o delovanju evropskega parlamenta, o nalogah evropskega poslanca in pomenu sodelovanja med evropskimi narodi.

 

[[image_5_article_64862]]

Po tem obisku se še bolj zavedamo, da smo državljani Evrope in je naša prihodnost tudi evropska prihodnost. Pa tudi, da nam življenje v Evropski uniji nudi veliko privilegij in priložnosti, tako za študij kor za delo. Tudi naša predstavitev na sejmu je bila sofinancirana s strani Erasmus+.

 

[[image_4_article_64862]]

Eva, kakšne načrte imaš za prihodnost?

Po končani srednji šoli sem se odločila nadaljevati svoje izobraževanje na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Za točno smer se še nisem odločila, a nagibam se v smer menedžmenta. Ena od mojih ciljev med študijem je izkoristiti možnost mobilnosti, ki jo ponuja program Erasmus+. Želim si namreč pridobiti mednarodne izkušnje, bodisi s študijem v tujini bodisi s prakso v drugi državi. To mi bo omogočilo razširitev mojega obzorja, spoznavanje različnih kultur ter pridobivanje novih znanj in veščin na področju mednarodnega poslovanja. Po končanem študiju nimam še natančno določenih ciljev glede službe, vendar si močno želim delati v poslovnem svetu. Razmišljam celo o možnosti ustanovitve lastnega podjetja, kjer bi lahko uveljavljala svoje ideje in kreativnost. Moj cilj je uspeti in hkrati prispevati k pozitivnim spremembam v poslu.