Zanimalo nas je kako delo poteka v mariborski porodnišnici. Govorili smo s predstojnikom Oddelka za perinatologijo, izr. prof. dr. Farisom Mujezinovićem.

V marcu 2020 so na Oddelku za perinatologijo zabeležili 127 porodov

Že s prvimi primeri okužb v Sloveniji se je tudi mariborska porodnišnica pripravila na nove razmere. Na Ministrstvu za zdravje so jim podali navodila kako delati v danih razmerah in kako bo s spremljanjem nosečnic in porodi. »Zaradi tega smo naredili številne spremembe glede delovanja kadra in prostorov v katerih se izvajajo pregledi in porodi. Ena največjih sprememb, ki smo jih uvedli je ta, da smo oddelek preuredili za kontrolo in vodenje nosečnosti, ki jih delimo na tri skupine.« Več v posnetku spodaj.

Ena od sprememb je tudi ta, da so ukinili prisotnost očetov pri porodu

»Eden izmed razlogov je ta, da smo zmanjšali stik vseh nenujnih oseb, ki prihajajo v porodnišnico.Imeli smo potrditev, da sam navidezni zdravi status osebe ni garancije in da v primeru, da se okužba naknadno potrdi in to pomeni izolacijo in izključitev oseb iz procesa.« S tem ukrepom so dosegli, da se je varnost v porodnih sobah zvišala na najvišjo možno raven. Prav tako se je babicam omogočilo nemoteno delovanje in uporaba zaščitne opreme, ki je, kot doda, še vedno nimajo v izobilju. Uporabljajo jo racionalno in samo v nujnih primerih.

Nosečnice in partnerji kažejo razumevanje

»Zaradi teh sprememb nismo naleteli na negativne odzive, dobili smo celo pozitivne. Nosečnice in porodnice skrbijo za svoje zdravje in je tudi v njihovem interesu, da je število oseb, ki so potencialno okuženi manj oz. minimalno.« Ob tem pove, da nosečnice ob prihodu v porodnišnico kažejo razumevanje, prav tako pa partnerji. Ob prihodu si pred porodnišnico izmenjajo ključne informacije, nato pa se sama komunikacija nadaljuje v obliki videoklicev in pošiljanjem slik.

Po porodu gredo mamice z otročki v drugo etažo, kjer procesi obravnave novorojenčka in pregledi potekajo na isti način kot prej. »Po odpustu iz porodnišnice nosečnice dobijo navodila o spremljanju stanja in se dogovorijo ali so nadaljnji pregledi. Za vsak pregled je obvezno telefonsko dogovarjanje,« doda.

Odpovedali so tudi šolo za starše, več o tem v posnetku spodaj.

Ukrepi niso zmanjšali kakovosti oskrbe

Ob tem predstojnik poudari, da meni, da ti ukrepi niso dramatični zmanjšali kakovosti oskrbe v porodnišnici, se pa je povečala varnost  – ne samo nosečnic, temveč tudi kadra. Skrbijo tudi za stanje zaposlenih, ti vsak dan pred prihodom v službo izpolni vprašalnik o kliničnem stanju. Ta isti vprašalnik izpolnijo tudi ob koncu.