V Zavrhu v občini Lenart bo ta konec tedna živahno. Na terasi Kavarne Maistrova klet Zavrh bodo zaznamovali 40. obletnico uradne otvoritve kovinskega Maistrovega stolpa. Zavrh je namreč edini kraj v Sloveniji, kjer se je negoval spomin na prvega slovenskega generala Rudolfa Maistra skozi celotno obdobje po drugi svetovni vojni, torej tudi v časih, ko tovrstno javno spominjanje ni bilo popularno, kaj šele zaželeno. V soboto in nedeljo tako v Zavrhu pripravljajo ustvarjalne delavnice, v Turističnem društvu Rudolf Maister Vojanov bodo poskrbeli za predstavitev zgodovine postavitve stolpa, ob tem pa bodo organizirali koncert Eve Kurnik in Alena Kirbiša ter letni kino, v okviru katerega bo na ogled slovenski celovečerni film iz leta 1982, Učna leta izumitelja Polža.

Rudolf Maister

Sprva leseni stolp so nadomestili s kovinskim

Na Zavrhu so leta 1963 postavili Maistrov razgledni stolp, ga leta 1981 nadomestili z novim in leta 1986 odprli Maistrovo spominsko sobo. Z idejo o razglednem stolpu so se člani upravnega odbora Turističnega društva Rudolf Maister Vojanov odpravili tudi k družini pokojnega generala Maistra. Ideja je naletela na ugoden odziv in kmalu je prišlo so sodelovanja. Tako je načrt za razgledni stolpa leta 1962 izdelal kar sin generala Maistra, inženir Borut Maister. Načrt je predvidel 25 metrov visok leseni stolp. Člani društva so se takoj lotili akcije zbiranja lesa. Zbrali so preko 30 kubičnih metrov kostanjevega lesa. Les so podarili številni posamezniki in Kmetijsko gospodarstvo Selce. Ves les so s kravjimi vpregami vozili na zbirno mesto.

Leseni stolp

Spomladi leta 1963 so začeli z njegovo postavitvijo. Dela so opravljali tesarski mojstri pod vodstvom Alojza Krajnca. Pri delu se je posebej angažiral predsednik turističnega društva Janez Karo, ki je bil kljub službi vsakodnevno prisoten pri postavitvi stolpa. 21. julija 1963 je na Zavrhu potekala svečana otvoritev 25 metrov visokega razglednega stolpa. Ob tem so slovesno odkrili spominsko ploščo generalu Maistru, ki so jo darovali Maistrovi borci iz Maribora. Spominsko ploščo je odkril Maistrov borec Zmago Porekar, otvoritve pa se je udeležilo preko 3000 obiskovalcev. Razgledni stolp je kljuboval soncu in dežju vse do leta 1979, ko ga je neurje tako močno poškodovalo, da je začel ogrožati domačine in obiskovalce. Leseni stolp so minirali, njegove ostanke pa odstranili. Od leta 1981 na mestu starega lesenega stolpa stoji nov, 18,5 metrov visok kovinski stolp, ki so ga izdelali vajenci v tedanjem lenarškem podjetju Klemos. Glavni in odgovorni delovodja je bil vajeniški mojster Janko Poštrak.

Maistrov stolp je postal priljubljena turistična točka

40-letnico postavitve kovinskega stolpa so sicer nameravali zaznamovati že v lanskem letu, vendar to zaradi ukrepov, povezanih s covidom, ni bilo mogoče. Stanko Kranvogel, vodnik po Hiši spominjanja, ki je v čast Rudolfu Maistru urejena v obnovljeni Štupičevi vili, pravi, da Maistrov stolp velja za simbol občine Lenart, ki ga obišče ogromno ljudi od blizu in daleč. “Praktično ni ure, da se na stolp ne bi nekdo povzpel. Zelo dobro je obiskan v vse letnih časih, tudi pozimi. Ob vznožju stolpa je postavljeno spominsko obeležje, na katerem piše, da je s tega mesta občudoval in opeval lepote Slovenskih goric Rudolf Maister Vojanov.”

𝗦𝗼𝗯𝗼𝘁𝗮, 𝟭𝟲. 𝟳. 𝟮𝟬𝟮𝟮
• 10.00-19.00 ustvarjalne delavnice
• 19.00 predstavitev zgodovine postavitve stolpa, Turistično društvo Rudolf Maister – Vojanov Zavrh
• 20.00 koncert: Eva Kurnik in Alen Kirbiš

𝗡𝗲𝗱𝗲𝗹𝗷𝗮, 𝟭𝟳. 𝟳. 𝟮𝟬𝟮𝟮
• 10.00-20.00 ustvarjalne delavnice
• 21.00 letni kino: Učna leta izumitelja Polža

VSTOPNINE NI!