Povprečna starost umrlih prebivalcev se v Sloveniji postopno zvišuje. Točnih podatkov koliko oseb, ki imajo 100 ali več let na današnji dan, ni na razpolago, jih je pa bilo na dan 1. julija 2019 200, od tega 30 moških in 170 žensk. Največ jih je živelo v osrednjeslovenski regiji, kar 78, sledi podravska regija z 20 stoletniki, od tega 15 žensk in pet moških. V Občini Maribor je na dan 1. julija živelo 13 oseb, ki imajo sto ali več let, od tega dva moška in enajst žensk. Najstarejši Slovenec, ki je umrl pred leti, je dopolnil 111 let.

Povprečna starost umrlih prebivalcev se zvišuje

Kot kažejo podatki Statističnega urada v posameznem letu umre običajno največ oseb v zimskih mesecih: v januarju, februarju, marcu in decembru. Povprečna starost umrlih prebivalcev se še naprej počasi zvišuje. Tisti, ki so umrli v letu 2018, so bili ob smrti stari povprečno 77,9 leta (moški povprečno 74,1 leta, ženske 81,6 leta ali povprečno 7,5 leta starejše od  moških). Podatkov za preteklo leto še ni na voljo.

»V Sloveniji rojeni dečki lahko pričakujejo, da bodo ob nespremenjeni umrljivosti dočakali starost 78,32 leta ali 5,7 leta manj kot v istem letu rojene deklice; te namreč lahko pričakujejo 83,98 leta življenja. Vrednost kazalnika pričakovano trajanje življenja se je v zadnjih treh desetletjih zvišala za moške za 9,5 leta, za ženske pa za 7,3 leta,« še zapišejo.

Mariborčanka dočakala 108 let

Leta 2017 je umrla Mariborčanka Julijana Turk, tedaj 108-letnica, je bila najstarejša Slovenka. Nekaj mesecev pred smrtjo smo jo obiskalil tudi mi, sprejela nas je z nežnim stiskom roke. »Živim od lepih spominov«. Tedaj je še vedno zelo rada brala, gledala televizijo, najpogosteje pa je prepevala in molila, saj je bila zelo verna. Ravno v molitvi in veri je našla smisel.

100 let dopolnil Leon Štukelj

Častitljivih 100 let je dosegel tudi Marborčan Leon Štukelj, sicer rojen v Novem mestu. Vse do smrti zaradi nenadnega srčnega napada le nekaj dni pred 101. rojstnim dnevom je bil aktiven in je vsakodnevno vadil na krogih v domačem stanovanju. Dočakal je 100 let, 11 mesecev in 26 dni. Po njem se imenujeta športni dvorani v Novem mestu in Mariboru ter trg v Mariboru ter Osnovna šola Leona Štuklja v Novi vasi.

Znan Slovenski pisatelj ima 106 let

Med najstarejšimi živečimi Slovenci je Boris Pahor, znan slovenski pisatelj, prejemnik številnih nagrad in častnih nazivov. Kot je večkrat poudaril je ljubezen edina vrednota, ki lahko človeka v osebnem in človeštvo v socialnem smislu odreši zla.

Seznam stoletnikov v Sloveniji najdete TUKAJ.