O Feliksu Rajhu, Cerkvenjačanu, ki v svoji delavnici v Brengovi izdeluje prave umetnine, med njimi tudi visoko kolo, tako imenovani velociped, smo v našem mediju že pisali. Domačini in prebivalci sosednih občin pa vedo, da je Rajh lastnik neverjetne zbirke orodij, delovnih strojev, orožja, glasbil, pohištva, fotografij, kamnov, mineralov, …, ki je na ogled v Tušakovi vili v centru Cerkvenjaka. Gre za obnovljeno podeželsko stavbo iz druge polovice 19. stoletja, zgrajeno v neorenesančnem slogu. V etnografski zbirki, ki obsega številne zanimive in pozabljene predmete iz vsakdanjega življenja naših babic in dedkov, je okrog 800 eksponatov.

[[image_1_article_61397]]

Feliks Rajh se je že v času osnovne šole navduševal nad starinami. Za to ima veliko zaslug tedanji učitelj Vlado Lorber, etnolog in areholog, ki je imel svojo zbirko. “Že takrat sem mu pomagal zbirati etnološke stvari iz lokalnega okolja. Ukvarjal se je tudi z izkopaninami. Kmalu sem tudi sam začel zbirati stara orodja, starinsko pohištvo, dokumente, glasbila, … Ko smo leta 2000 odkupili Tušakovo vilo v Cerkvenjaku, smo celotno zbirko z domačega podstrešja preselili tja in tam uredili Muzejsko hišo družine Rajh,” nam pove Feliks.

Tušakovi so bili v preteklosti veliki trgovci

V zbirki izstopa ohranjena stara trgovina. Tušakovi so bili nekoč veliki trgovci, že leta 1929 so imeli svoje tovorno vozilo znamke Ford. »To je bilo v tistem času, ko se je po cerkvenjaških cestah vozilo le nekaj koles, nepredstavljivo. Oni pa so imeli že svoj tovornjak in šoferja za prevoz blaga s Ptuja ali Maribora. Ohranjeni so tudi originalni dokumenti tega vozila,« razloži Rajh. Gre za originalno ohranjeno pohištvo trgovine, ki je bila ena redkih v tistih krajih. V njej so prodajali zgolj osnovne življenjske potrebščine, a kljub vsemu je bil to donosen posel, kar se še vedno odraža v sami arhitekturi stavbe. Tam najdemo tudi repliko tedanje blagajne, originalna se nahaja v podjetju Mercator. Zanimivo je pohištvo, ki je bilo pred drugo svetovno vojno postavljeno v šolskih učilnicah. Učenci takrat niso pisali v zvezke, temveč na lesene tablice.

[[image_2_article_61397]]

V kletnih prostorih najdemo staro lekarno in neverjetno zbirko mineralov in ostalih kamnin

V obnovljenih kletnih prostorih Tušakove vile je ohranjeno pohištvo stare lekarne oziroma čajnice. Feliksova žena se namreč ukvarja z zeliščarstvom. Na policah najdemo cel kup zdravilnih pripravkov, v sosednjem prostoru pa neverjetno zbirko mineralov in ostalih kamnin. Gre za primerke iz celega sveta. Rajh je tudi član Društva prijateljev mineralov in fosilov Slovenije s sedežem v Tržiču. Del zbirke je kamen iz berlinskega zidu.

[[image_3_article_61397]]

[[image_4_article_61397]]

Starinsko pohištvo, aparati, orodja, orožje, …

Z zgornjih prostorih vile je etnološka zbirka, ki obsega opremo starih hiš. Ogledamo si lahko tedanje postelje, omare, opremo za likanje in podobno. Tam najdemo tudi pralni stroj na ročni pogon s kuriščem za toplo vodo in hladilnik, v katerega je bilo potrebno vstaviti led, ki so ga pripeljali iz bližnje hladilnice, in sneg. Še posebej bogata je zbirka raznoraznih orodij različnih obrti. Med njimi je tudi urarsko orodje, ki ga je našemu sogovorniku podaril eden od zdaj že pokojnih urarjev.  Zavidanja vredna je zbirka orožja iz druge svetovne vojne, Rajh še posebej opozori na omarice za britje, ki so jih med vojno izdelali ujetniki.

[[image_5_article_61397]]

Pozornost pritegneta zbirka glasbil in starih razglednic

Ogledate si lahko še zbirko glasbil, v kateri so tudi glasbila tamburaškega orkestra, ki ga je med vojnama vodil Feliksov dedek. Tam so še instrumenti cerkvenjaške pleh muzike, ki so bili dolga let shranjeni v prostorih gasilskega doma, kasneje so jih prenesli v Tušakovo vilo. V glasbeni sobi izstopata še kinoprojektor na svečo in gramofon na ročni pogon. Poglede pritegnejo starinski fotoaparati, prav tako projektor na karbidno svetilko, ki so ga uporabljali v času, ko še ni bilo televizijskih sprejemnikov. Na steni visi starinski telefon, v vitrinah najdemo raznorazne daljnoglede ter škatlice cigaret blagovnih znamk, ki se jih marsikdo več ne spomni, in vžigalic. »V tedanjih komunističnih časih na škatlicah cigaret ni smela biti upodobljena cerkvica, namesto nje je bil blejski grad,« razloži Rajh. Posebno pozornost pritegne zbirka starih razglednic. Na ogled so prve družinske fotografije družine Tušak in ostale fotografije, stare več kot 100 let.

[[image_6_article_61397]]

Večino stvari je Feliks Rajh dobil pri domačinih, nekaj tudi nakupil po sejmih, morebitne manjkajoče elemente eksponatov pa je izdelal sam v delavnici. V prihodnje želi še razstaviti stroje iz obdobja začetka industrije. Muzejska hiša družine Rajh je odprta za javnost. Doslej si je zbirko ogledalo že veliko upokojenskih društev in šolarjev. Za ogled pokličite na telefonsko številko 041 684 640.