Društvo za zaščito živali Maribor je prejelo opozorilo, da je na Koroški cesti 76, 78 in 80 v Mariboru v briketih in konzervah nastavljen strup. “Včeraj je strupeno vabo pojedel pes, ki se je zastrupil. Lastniki so hitro reagirali in poiskali veterinarsko pomoč. S psom zdaj bolje,” so povedali. Lastnike so usmerili na policijo. Ob tem opozarjajo, da bodite previdni in pazite na svoje živali.

Predstavljamo vam naslednje znake zastrupitve, v primeru, da jih kaže vaš psiček pomenijo alarm in nujen obisk veterinarja:

Zaužitje strupa za glodalce: slabost, težko dihanje, črno obarvan iztrebek, krvav urin in slina, krvavitve iz sluznic in manjših ran, notranje krvavitve.

Zastrupitev z avtomobilskimi izdelki, kot so olje, bencin, antifriz: slabo počutje in bruhanje, nekoordinirano gibanje, epileptični napadi, žival lahko pade v komo.

Zaužitje strupa za polže: oteženo dihanje, težka hoja, motnje zavesti in vida, uhajanje urina in driska ter slinjenje.

Zastrupitev z insekticidi in gnojili: solzne oči, večje slinjenje, driska ter pogosto uriniranje, trzanje ter težko dihanje.

Za namerno zastrupitev do enega ali do treh let zapora

»Skrbniki živali naj bodo zato ob sprehajanju pozorni na »nastavljene« predmete, ki bi lahko predstavljali nevarnost za njihovo žival, ob morebitni identifikaciji take snovi pa naj takoj obvestijo tudi policijo. Policisti sicer pri svojem delu veliko pozornost posvečajo tudi varovanju pravic živali, ob vsaki zaznavi ali prijavi zlonamerne zastrupitve pa bodo izvedli vsa pooblastila v skladu z Zakonom o kazenskem postopku za dokazovanje kaznivega dejanja mučenja živali,« je pred časom za naš portal pojasnil Miran Šadl iz PU Maribor.

V primerih naklepne zastrupitve psov (ali drugih živali – vretenčarjev), kamor sodi tudi nastavljanje strupenih snovi, so podani elementi kaznivega dejanja mučenja živali. Navedeno kaznivo dejanje lahko stori fizična oseba, zanj pa je lahko odgovorna tudi pravna oseba. Kaznivo dejanje je nesporno podano takrat, ko je bila žival zastrupljena in ji je nekdo po nepotrebnem povzročil trpljenje, pa je preživela (v tem primeru je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta), kot tudi takrat, ko je vsaj ena žival zaradi takšnega dejanja poginila, za kar je zagrožen zapor do treh let.

Zakon o zaščiti živali sicer eksplicitno poudarja, da izpostavljanje živali strupenim sredstvom (ali drugim kemičnim učinkom) ali krmljenje živali s snovjo, ki jim povzroča trpljenje, poškodbe ali smrt, predstavlja prepovedno ravnanje, primeri naklepnega ravnanja oseb in nastanka prepovedane posledice (povzročitev hujše poškodbe ali dalj časa trajajočega ali ponavljajočega trpljenja, oziroma škode zdravju živali ali celo njeni nepotrebni ali neprimerni usmrtitvi), pa predstavljajo mučenje živali.