V Mariboru ob Cesti proletarskih brigad, kjer se nahaja enota zdravstvenega doma za nujno medicinsko pomoč, snujejo izgradnjo novega objekta. Na občini napovedujejo zgraditev sodobnega centra vseh služb, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja, saj bi del prostorov pridobili tudi gasilci in občinska služba za zaščito in reševanje.

Reševanje prostorske stiske

Za projekt je zaenkrat narejena idejna zasnova, pri njegovi postavitvi pa računajo na državna sredstva. Je namreč eden od projektov na seznamu prioritetnih investicij v zdravstvo v Mariboru med letoma 2021 in 2031. Kot pojasnjujejo na občini, bi obnova oziroma izgradnja novih prostorov na območju trenutnih garaž ekip nujne medicinske pomoči prinesla prostorsko rešitev za vse službe v sistemu zaščite in reševanja v mestu. Na tem območju se namreč nahaja tudi regijski center za obveščanje, zraven je sedež Gasilske brigade Maribor.

Pritličje novo zgrajene stavbe bi bilo namenjeno garažam vozil nujne medicinske pomoči, skladiščenju materiala in opreme reševalcev ter prostorom za dekontaminacijo in čiščenje. Obenem bi bili tu garaže za vozila občinske službe za zaščito in reševanje ter skladišče njene opreme.

V prvem nadstropju stavbe bi se nahajali prostori ekip nujne medicinske pomoči z vsemi potrebnimi vsebinami, ki bi omogočali neposreden dostop do vozil, s tem pa bi po navedbah občine lahko zmanjšali aktivacijski čas na minimum. Ob teh prostorih bi v drugem nadstropju pridobili tudi nujne prostore za izobraževanje zaposlenih, knjižnico ter vadbeni poligon.

Glede na podobne sodobne centre za zaščito in reševanje v tujini bi bil na strehi zgradbe potencialno lahko urejen heliport, ki bi bil namenjen tako aktivacijskim vzletom za potrebe nujne medicinske pomoči kot tudi pristajanjem helikopterja z bolnikom v primeru nezmožnosti pristanka v UKC Maribor,” pravijo na občini. Prepričani so, da bi takšen center lahko predstavljal primer dobre prakse za celotno državo.

V Adolfu Drolcu nujno potrebujejo nove prostore

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor dodajajo, da nujno potrebujejo nove prostore za enoto nujne medicinske pomoči, saj so obstoječi premajhni. “Naši avti so trenutno v prilagojenih garažah, kjer niti ni možnosti gretja. To pa so avtomobili, ki so praktično 24 ur na dan v pogonu, treba jih je dezinficirati in oprati. Tudi ekipe so stalno tam in potrebujejo spalnice, skupne prostore in podobno,” je za STA povedal direktor zdravstvenega doma Jernej Završnik.

Obstoječe garaže bi podrli in zgradili nov objekt. Organizacijsko se služba nudenja nujne medicinske pomoči s tem ne bi spremenila. “Gre predvsem za izboljšanje prostorskih pogojev,” je povedal direktor.

Problemi z izvajanjem helikopterskih zdravstvenih prevozov

Na Cesti proletarskih brigad 21 so vozila za nujne zdravstvene prevoze le parkirana ali čakajo na aktivacijo, medtem ko se dejansko nudenje zdravstvene pomoči bolnikom izvaja na terenu ali v urgentnem centru znotraj Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. “V Sloveniji je to različno organizirano. Medtem ko v Ljubljani na primer spadajo reševalna vozila pod klinični center, so v Mariboru pod okriljem zdravstvenega doma,” je pojasnil Završnik.

Pod mariborski zdravstveni dom spada tudi izvajanje helikopterskih zdravstvenih prevozov. Ker zaradi izgradnje dvigal na kirurški stolpnici trenutno ni možno pristajanje helikopterjev na ploščadi znotraj UKC Maribor, ti pristajajo v vojašnici, nato pa bolnika z reševalnim vozilom prepeljejo v klinični center. Prevozi se izvajajo z vojaškimi in policijskimi helikopterji, kar prav tako ni ustrezna rešitev. “Tu nikakor ne sledimo evropskim standardom,” je dejal Završnik.