Taborniško društvo rod XI. SNOUB Miloša Zidanška iz Maribora vsako leto organizira Zimsko orientacijsko tekmovanje ali ZOT, ki spada med najstarejša tovrstna tekmovanja. Ta konec tedna se bodo zbrali na Osnovni šoli Korena v občini Duplek, kjer bodo preizkušali znanja v orientaciji.

Orientacija je pomembno taborniško znanje

Kot poudarjajo organizatorji, je eno izmed pomembnejših taborniških znanj prav orientacija, ki jim ga ponujajo s tovrstnim tekmovanjem, kjer lahko preizkusijo svoje znanje in se ob tem tudi zabavajo. Orientacijsko znanje je namreč močno povezano s šolskimi predmeti, kot so geografija, matematika in biologija, zato sta medpredmetno povezovanje in dobro poznavanje teh predmetov pri orientaciji ključnega pomena.

Na ZOT-u bodo tekmovali v ekipah in treh starostnih kategorijah. Zaradi velikega zanimanja pa bo letos tekmovalo okrog 300 tabornikov in tabornic iz vse Slovenije.

Jutri se bodo odpravili na teren

Tekmovanje bo potekalo v dveh delih, in sicer bodo danes zvečer tekmovalci najprej opravili teoretični del tekmovanja s TOTI (taborniško-topografskimi) testi in vrisovanjem kontrolnih točk, spremljalo pa ga bo tradicionalno druženje ob karaokah. Jutri, v soboto, ob 7. uri pa se bodo odpravili na progo, dolgo približno 10 kilometrov, kjer se bodo preizkusili v praktičnem delu tekmovanja. »Na progi bodo tekmovalci s pomočjo zemljevida in kompasa poiskali kontrolne točke, kjer bodo morali signalizirati kratko besedilo, narisati skico terena, opisati kontrolno točko, ki ni označena na terenu, je pa vrisana na karti. Določiti bodo še koordinate točke, ki ni vrisana na karti, a je označena na terenu, na eno izmed kontrolnih točk bodo morali prispeti pod vnaprej določenim kotom, metali bodo tudi kepo v tarčo in rešili test splošne razgledanosti. Po prihodu s proge bomo najuspešnejše ekipe nagradili z bogatimi nagradami naših sponzorjev,« so zapisali organizatorji.