Živilo ima dolg rok uporabe, zato je možno, da ga imajo potrošniki še doma. Iz verige trgovin sporočajo, da inčunov v tem primeru ne zaužijte, lahko jih tudi vrnete v trgovino in vrnili vam bodo kupnino.

Histamin povzroča težave, podobne alergiji

Histamin je biološka snov, ki se nahaja v mnogih živilih. V telesu, zlasti v črevesni sluznici, imamo encim, ki omogoča razgradnjo histamina, imenuje se diaminooksidaza (DAO). Ta encim torej omogoča, da s hrano zaužiti histamin razpade in se ne zadržuje v telesu ter ne povzroča sicer poznanih histaminskih učinkov. Kadar pa zaužijemo previsoko vsebnost histamina, se pojavijo simptomi alergije. Snov se v telesu namreč bogato sprošča v alergijskem procesu.

Kateri so učinki histamina?

  • vazodilatacija – razširitev žil; posledica je pordečelost, lahko znižanje krvnega pritiska, glavoboli,  tudi ciklični ob menstruacijah;
  • tahikardija – popešen srčni utrip, kar čutimo kot razbijanje srca, lahko tudi spremljajoča omotica;
  • edem sluznic in kože – otekline;
  • povečana prepustnost žil – zato spet otekanja, nahod, kihanje;
  • srbenje kože, sluznice v nosu, očeh;
  • spazem ali krč gladkih mišic v črevesju, bronhih – posledica je močno bruhanje, napenjanje, krči v trebuhu, driska, dušenje kot pri astmi;
  • pospešeno nastajanje hormonov – estrogenov.