V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah se je okužba z novim koronavirusom do danes razširila že na štiri zaposlene in sedem stanovalcev, je danes za STA povedala direktorica doma Gordana Drimel. Do četrtka so bili okuženi trije zaposleni in šest stanovalcev.

Drimelova je še povedala, da je bil v četrtek bris vzet pri treh zaposlenih in dveh stanovalcih, vsi izvidi so negativni.

Razkužujejo prostore in vzpostavljajo dodatne izolacijske prostore

V šmarskem domu so od izbruha okužbe zaposlene dodatno angažirali za razkuževanje prostorov in vzpostavljajo dodatne izolacijske prostore. Poostreno spremljajo zdravstveno stanje stanovalcev in sproti obveščajo svojce obolelih.

Prav tako je vodstvo doma v stalnem stiku z občinskim štabom civilne zaščite, zdravstvenim domom, epidemiologom nacionalnega inštituta za javno zdravje. V domu imajo skupno 197 stanovalcev, za katere skrbi več kot 100 zaposlenih.

Uradno okuženih 31, neuradno vsaj 600

Iz šmarskega zdravstvenega doma so domu upokojencev iz svojih sredstev zagotovili nekaj zaščitne opreme, pomoč pa so jim ponudili tudi že nekateri drugi domovi za starostnike po Sloveniji.

Po zadnjih uradnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Šmarju pri Jelšah z novim koronavirusom okuženih 31 ljudi. Župan Matija Čakš je sicer že pred dnevi dejal, da je primerov po njihovih ocenah bistveno več. Kot je župan včeraj povedal za 24ur, so v lokalni zdravstvenih dom prejeli že več kot 600 klicev občanov, ki tožijo o simptomih, tipičnih za koronavirus.