Vera Granfol, učiteljica slovenščine, domovinske in državljanske kulture in etike na Osnovni šoli Gornja Radgona, se je uvrstila med pet naj učiteljev v Slovenji. Zmagovalec bo zastopal našo državo na svetovnem izboru Global Teacher Prize 2022.

Gre za projekt “Učitelj sem! Učiteljica sem!” Ameriške gospodarske zbornice Slovenije, v okviru katerega poteka izbor za globalnega učitelja leta. Projekt izpostavlja odlične zgodbe slovenskih učiteljic in učiteljev, ki s svojo inovativnostjo, predanostjo učencem in odgovornostjo pišejo izjemne zgodbe. Cilj iniciative je dati glas učiteljem, ki svoje delo čutijo kot poslanstvo, ki z izjemno predanostjo iščejo najboljše v učencih in ki so lahko vzorniki bodočim generacijam učiteljev. V treh letih je projekt v sodelovanju z medijsko hišo Delo v slovenski prostor razširil že preko 100 izjemnih zgodb učiteljev, ki so postali navdih in vir novega zaupanja v učiteljski poklic med širšo javnostjo. Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Za slovenski izbor se je letos prijavilo 11 učiteljic in učiteljev

Letos se je na slovenski izbor za Global Teacher Prize prijavilo 11 učiteljic in učiteljev, njihove prijave je pregledala 11-članska komisija.  Drugi del predstavlja glasovanje javnosti, ki je objavljeno v reviji Ona, časopisu Delo in na spletni strani Onaplus, poleg tega pa tudi na spletni strani amcham.si, uciteljsem.si in na AmChamovih družbenih omrežjih. Tretji del glasovanja predstavljajo medsebojne ocene učiteljev, ki sodelujejo v iniciativi. Na zaključnem dogodku, ki bo potekal 22. marca, med 17.00 in 19.00 uro v Kristalni palači v Ljubljani, bodo izbrali zmagovalca ali zmagovalko slovenskega izbora, ki se bo udeležil/-a svetovnega izbora za najboljšega učitelja Global Teacher Prize.

Poleg Vere Granfol se za mesto slovenskega predstavnika potegujejo še Hedvika Lopatič, OŠ Brežice, Nermin Bajramović, OŠ narodnega heroja Rajka, Simon Purger, OŠ Polhov Gradec in Uroš Ocepek, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje.

Učence bi rada opremila s spoznanjem, da vsi sooblikujemo svet

Vera Granfol iz Gornje Radgone, ki ji je Društvo Humanitas podelilo priznanje za najboljšo učiteljico globalnega učenja 2021, že 36 let poučuje slovenščino, domovinsko in državljansko kulturo in etiko. Zadnja leta na Osnovni šoli Gornja Radgona, pred tem pa še v Ljutomeru, Tišini, Apačah in Murski Soboti. “Glede na to, da grem proti koncu svoje pedagoške kariere, pomeni zame ta uvrstitev piko na i dosedanjemu delu. Ponosna in vesela sem,” nam je povedala.

Z učenci se vključuje v različne projekte in raziskovalno delo. Izpostavlja projekt, ki so ga naslovili Bodi nežen, planet ti bo hvaležen. S projektom so želeli opozoriti na problem onesnaževanja, kopičenja odpadkov, hitre mode, … na odnos do okolja. Zato je Vera Granfol skupaj z desetimi osmošolci vsak dan prihajala v šolo v istih majicah in kavbojkah. Prali so ob koncu tedna z malo vode, brez mehčalca in če se je le dalo, sušili oblačila na prostem. Učence od prvega do devetega razreda pa so opozarjali na problematiko hitre mode, na izkoriščanje delavcev in otrok, na odnos do okolja. Vsak teden so se dobili pri uri globalnega utripa in širili svoje znanje, hkrati pa spregovorili o svojih izkušnjah. Vse bolj so se zavedali še drugih vrednot: občutek pripadnosti, spoštovanje, odgovornost.

“Prizadevam si, da mladi opazijo, kdaj se kršijo človekove pravice. Opaziti morajo, da aktivnosti na enem delu sveta vplivajo na življenje na vseh koncih sveta,” se zdi ključno Veri Granfol, ki želi biti učencem v oporo in spodbudo. Jim prenašati znanje in spretnosti. Širiti humanizem. Izvabljati nasmeh na obraz tudi takrat, ko je naporno in hudo. V svojem poslanstvu najbolj uživa, ko daje in prejema občutek pripadnosti in sprejetosti, kajti vsakršna ignoranca je zanjo najhujša oblika nasilja. Skupaj z otroki uživa v energiji ustvarjalnosti.

Njeno delo so opazili tudi v Društvu Humanitas in jo v letošnjem šolskem letu proglasili za najboljšo učiteljico globalnega učenja.

Vera Granfol je ponosna na to, da je v učencih vzbudila občutek, da lahko vendarle pripomoremo k boljšemu svetu. Z malimi koraki. S širjenjem spoznanj na svoje najbližje, na novo okolje, v katerega prihajajo. Člani njene projektne skupine so o svojem delu spregovorili za številne medije, tudi za nacionalno televizijo. K sebi jih je povabil takratni minister za okolje in prostor. Spoznali so jih v celotni Sloveniji. Njeno delo so opazili tudi v Društvu Humanitas in jo v letošnjem šolskem letu proglasili za najboljšo učiteljico globalnega učenja.