Francija bo tudi letos po vsem svetu svojo gastronomijo promovirala z dogodkom Gout de France (Good France). V njem bo po vsem svetu sodelovalo več kot 3000 kuharskimi mojstrov iz 150 držav. V Sloveniji bodo kuhalnice “po francosko” vrteli v 11 restavracijah in šolah, so sporočili s francoskega veleposlaništva v Ljubljani.

Preplet slovenske in francoske kuhinje

Kuharski mojstri iz izbranih slovenskih restavracij in šol bodo v sredo, 21. marca svojim gostom pripravili posebno večerjo, preplet francoske in slovenske kuhinje. Pri inovativni pripravi jedi bodo uporabili sveže sezonske in lokalne sestavine ter dali poseben poudarek dobri in zdravi hrani z manj maščobami, manj sladkorja in manj soli.

Meniji, ki jih bodo gostom na posebni francoski večerji ponudile restavracije, bodo predstavljeni na spletni strani francoskega veleposlaništva. Koordinatorji letošnjega kulinaričnega dogodka so namenili posebno mesto francoski regiji Nova Akvitanija, ki je v svetu poznana zlasti po odličnih vinih iz Bordeauxa.

V okviru kulinaričnega dogodka Gout de France bo Francoski inštitut v Sloveniji tudi letos, v sodelovanju s slovenskimi šolami, izpeljal slaščičarski natečaj Le macaron d’or. Lani so sodelovali predstavniki 21 slovenskih osnovnih in srednjih šol.

V Mariboru v sodelujeta restavraciji Sedem in Rožmarin

Dogodek Gout de France tretje leto pripravlja francosko ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju s kuharskim mojstrom Alainom Ducassom.

Iz Slovenije bodo v njem letos sodelovali Gostilna pri Lojzetu iz Vipave, La Bottega dei Sapori iz Pirana, restavracija Sophia iz portoroškega hotela Kempinski Palace, ljubljanske restavracije Maxim, Kult316, B-Restavracija & bar ter Vander, mariborski restavraciji Sedem in Rožmarin, Planinka iz Ljubna ob Savinji ter srednja šola za gostinstvo in turizem v Ljubljani.

STA