V Društvu za zaščito živali Maribor opažajo, da je prav preveliko število lastniških živali v glavnem tudi vzrok velikega števila zavrženih in zapuščenih živali.

Društvo za zaščito živali Maribor v začetku oktobra, kot smo poročali, znova začenja z akcijo sterilizacij in kastracij lastniških psov in mačk v veterinarskih ambulantah v Podravju. Tudi zato, ker je še vedno preveliko število lastniških živali v glavnem vzrok za veliko število zavrženih in zapuščenih živali.

Preprečevanje neželenih legel mladičkov

Iz omenjenega društva poudarjajo, da je vloga društva osveščevalna, zato bodo preko medijev opominjali, kako pomembna je sterilizacija in kastracija domačih živali z namenom preprečevanja neželenih legel mladičkov, ki pogosto žalostno končajo. »K sodelovanju smo povabili ambulante podravske regije, ki so pripravljene nuditi 20 odstotkov popusta na ceno storitve sterilizacije oziroma kastracije,« so zapisali.

Cena med ambulantami vseeno različne

Za stranke bo postopek preprost. »Oglasiti se potrebno v ambulanti, če bo na seznamu sodelujočih, in tam povprašati po kuponu (vsaka ambulanta jih bo želeno število, ki bodo zaradi organizacije oštevilčeni) in se dogovoriti za termin. Cena pa bo odvisna od posamezne ambulante, saj se te med njimi razlikujejo in na to nimamo vpliva,« poudarjajo v društvu.

Društvo za zaščito živali Maribor: »Nekateri še zmeraj pobijajo mladiče, jih nastavljajo v škatle, vrečke, odvržejo v gozd in podobno. Vse to ni potrebno.«

Akcija bo, in dodajajo  v društvu, potekala od 1. do 31. oktobra, s tem pa bodo obeležili tudi svetovni dan živali, ki je 4. oktobra.

Rešitev je sterilizacija – kastracija

»Namen akcije je ozaveščanje, kar pomeni, da nam je pomembno, zakaj sterilizirati in kastrirati, ne samo čakati na obljubljeni popust. Število neželenih legel je namreč še vedno problem, mladički, pogosto tudi odrasle živali, nemalokrat dočakajo tudi bridki konec. Nekateri še zmeraj pobijajo mladiče, jih nastavljajo v škatle, vrečke, odvržejo v gozd in podobno. Vse to ni potrebno. Rešitev je sterilizacija – kastracija. Preveč je živali in premalo tistih dobrih, odgovornih domov. Radi bi, da se ljudje zavedajo, da je sterilizacija in kastracija del odgovornega lastništva,« so zaključili.

Sodelujoče veterinarske ambulante:

V Mariboru Ambulanta za male živali Pobrežje, Klinika za male živali Maribor v Osojnikovi ulici 10, Veterinarska bolnica Maribor, Ambulanta Maribor na Šentiljski cesti 109, Veterinarski center Pika v Smetanovi ulici 78 in Veterinarstvo Eisner v Kranjčevi ulici 3. Akcije sterilizacij in kastracij bodo v Hočah v Ambulanti Hoče in Veterinarius ambulanti za živali, v ambulantah Ruše in Šentilj, MZ Vet Veterinarska ambulanta v Pesnici, Veterinarska bolnica in lekarniška postaja Lenart, Primavet Primož Šušterič v Račah, Veterinarska ambulanta Usar v Spodnjem Duplek in Veterinarstvo Magistrale v Lovrencu na Pohorju. Psa ali muco je moč peljati tudi v Kri&Za živinozdravniško ambulanto v Cirkovce, Ambulanto za male živali Damijan Peklar v Slovenji vasi 2/b, na Ptuju v veterinarsko bolnico in Veterinarski center Tilen Mlakar, v Radlje ob Dravi v tamkajšnjo veterinarsko postajo, v Slovenski Bistrici v Veterinarsko ambulanto Žak in veterinarsko postajo Konjice.