Preteklo nedeljo je v Jurovskem Dolu potekalo 12. Jurjevo srečanje folklornih skupin, v okviru katerega je Folklorna skupina Jurovčan zaznamovala 50 let delovanja. Pet folklornih skupin, starejša in mladinska folklorna skupina Jurovčan Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol, otroški folklorni skupini Šleka pac in Knofeki Osnovne šole Jožeta Hudalesa Jurovski Dol in otroška folklorna skupina Vrtec, so se naprej predstavile v povorki na osrednjem trgu in skupno zaplesale polko, nato se je prireditev nadaljevala v kulturnem domu.

Ker se lahko dokaj majhna jurovska občina pohvali s kar petimi folklornimi skupinami, tokrat izjemoma v goste niso povabili zunanjih folklornikov. Vse folklorne skupine v kraju so tako stopile skupaj in se obiskovalcem, teh je bilo skupaj okoli 300, predstavile s plesnimi in pevskimi nastopi. Janja Roškarič, ki je povezovala prireditev v dvorani, je poudarila, da je prenašanje ljudskega izročila iz roda v rod in v krogu družine na mlajše generacije izjemnega pomena. “Prepričani smo, da se bo tak pozitiven odnos do kulturne dediščine pri nas nadaljeval, saj vemo, da iz majhnega raste veliko”.

Breznik: Cilka nas je začela učiti tudi folklorne plese, njen mož Fredi pa je skrbel za glasbo

Zbrane v dvorani je nagovoril predsednik Kulturnega društva Ivan Cankar Jurovski Dol Miroslav Breznik, ki ima veliko zaslug za neprekinjeno delovanje Folklorne skupine Jurovčan. Najprej je omenil leto 1973, ko so se mladi ob sobotnih večerih družili na plesih v kulturnem domu. Organiziral jih takratni predsednik kulturnega društva Fredi Neuvirt, ki je predvajal glasbo iz gramofonskih plošč. “Zbirali smo se pri vaškem studencu. Ob koncu šolskega leta so se nam pridružili tudi mladinci, ki so tega leta zaključili osnovno šolo in so že plesali v šolski folklorni skupini. Peš smo prišli z vseh koncev naše občine, saj takrat prevoznih sredstev nismo imeli. Učili smo se plesati standarne plese, kot so polka, dunajski in angleški valček, fokstrot in druge. Najraje smo plesali preproste počasne plese in uživali ob nežnih telesnih dotikih. Zelo priljubljena je bila Alfijeva pesem Ko pride polnoč, ko gorijo le še sveče. Spletla so se različna prijateljstva, krajše in daljše ljubezenske zgodbe, nekatere trajajo še danes. Cilka nas je začela učiti tudi folklorne plese, njen mož Fredi pa je skrbel za glasbo. Tako je začela delovati naša folklorna skupina.”

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

Še posebej so ponosni, da na osnovni šoli delujejo kar tri otroške folklorne skupine

Na začetku so uporabljali oblačila, ki so jih prinesli od babic in dedkov, z leti pa so se opremili s folklornimi oblačili na podlagi terenske raziskave dr. Marije Makarovič na tistem območju. Odrske postavitve so plod dela mentorjev in mentoric Cilke Neuvirt, Petra Dvoršaka, Darinke Kramberger, Nevenke Gungl in Barbare Waldhütter. “Sodelovali smo tudi drugi člani skupine. Tudi to je naša značilnost, oziroma smo po tem prepoznavni.” Breznik je še dejal, da so zelo ponosni, da na Osnovni šoli Jožeta Hudalesa Jurovski Dol delujejo kar tri otroške folklorne skupine, in sicer otroški folklorni skupini Šleka pac in Knofeki ter otroška folklorna skupina Vrtec. Vse tri strokovno vodi Barbara Waldhütter, plesalka starejše FS Jurovčan. “Šleka pac je prav 27. maja natopil na državnem srečanju otroških folklornih skupin Ringaraja v Majšperku. Folklorna skupina Jurovčan pa je bila trikrat izbrana za nastop na državnem srečanju odraslih folklornih skupin »Le plesat me pelji «, v Beltincih z lastnimi koreografijami. Skupini je bila tudi dvakrat dodeljena državna kakovostna raven, in sicer 2012 za koreografijo »OVTAR« in 2014 za koreografijo »POJDMO LE KOSIT«.”

Ponosni so, da so nastopili na osrednji slovenski državni proslavi ob Dnevu Rudolfa MAISTRA, ki jo je neposredno prenašala TV Slovenija, v oddaji EU Burger – forum, ki ga je neposredno prenašala avstrijska televizija ORF, na tradicionalnem Ballu – plesu v folklornih kostumih v Hatbergu, na osrednji proslavi glavnega mesta Gradiščanske ob avstrijskem državnem prazniku v Eisenstadtu, na srečanju treh dežel Avstrije, Italije in Slovenije v Baernbachu, na srečanju Slovencev »Pod brajdami« v Nürnbergu in v Berlinu, kjer so bili na obisku pri slovenski katoliški misiji. Ob koncu se je Breznik zahvalil vsem plesalcem ter sponzorjem in donatorjem, še posebej Občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah in županu Petru Škrlecu.

Zaslužnim so podelili Maroltove značke

Občinstvo je bilo posebej navdušeno, ko so na oder stopili folklorni veterani, ki jim je Cilka Neuvirt, kot so dejali, folklorna mati, izročila albume s fotografijami. Stari prijatelji so se ponovno združili in obujali spomine na svoja folklorna doživetja.

FOTO: Maksimiljan Krautič

V zaključnem delu prireditve so bile podeljene jubilejne področne značke (bronasta in srebrna Maroltova priznanja) in priznanja za folklorno dejavnost, ki jih podeljuje Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Maroltovo častno značko sta Breda Slavinec, vodja Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Lenart in predsednik sveta Območne izpostave Jože Križan podelila Miroslavu Puhnerju in Ivanu Rožmanu. Jubilejno priznanje območne izpostave za 45 let delovanja na področju folklorne dejavnost je prejela Cecilija Neuvirt, jubilejno priznanje območne izpostave za 50 let delovanja pa Folklorna skupina Jurovčan. Ob koncu je zbrane pozdravil še župan Škrlec.

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič

FOTO: Maksimiljan Krautič