Da bi podprla domače turistične ponudnike in pospešila razvoj turistične ponudbe, je Občina Sveta Ana v lanskem letu kupila deset električnih koles in jih razporedila med dva turistična ponudnika, ki imata nočitvene kapacitete. Z novo pridobitvijo želijo obogatiti  turistično ponudbo, sploh po tem, ko je občina v lanskem letu pridobila nove kilometre kolesarskih poti. "Poleg tega si želimo, da gostje, ki prenočijo v naši občini, ostanejo na tem območju in ga spoznajo ter prevozijo z e-kolesi," je povedala Petra Golob z občinske uprave. 

Pet koles je za izposojo na voljo na domačiji Kapl na Dražen Vrhu, pet pa na Posestvu Rožengrunt pri Miheliču.  

Potem ko se vrnete v čas življenja naših dedkov in babic, se lahko zapeljete še z električnimi kolesi 

Kaplova domačija se nahaja na Dražen Vrhu. Gre za staro cimprano hišo, ki je bila zgrajena okoli leta 1850, danes je povsem obnovljena in restavrirana po navodilih Zavoda za varstvo kulturne dediščine Maribor ter zaščitena kot etnološki spomenik. V njej se nahaja restavrirano pohištvo, ki je bilo iz masivnega lesa ročno izdelano pred 100 leti (postelje, omare, mize, stoli). Številni gostje, ki se ustavijo pri njih, se odločijo, da bodo v Kaplovi domačiji prenočili. “Gre dejansko za pobeg iz mesta na podeželje. Gostom ponudimo zgodbo in jih popeljemo v življenje, kot so ga živeli naši predniki pred 100 leti," pove Viktor Kapl. 

Cena 4-urnega najema kolesa znaša 10 evrov, za goste, ki prenočujejo, in domačine, je cena celovdnevnega najema 15 evrov, enodnevni zunanji gosti pa bodo za dnevni najem odšteli 25 evrov. 

Možnost izposoje električnih koles njihovi gostje že s pridom uporabljajo. V lanskem letu se jih je za tak način spoznavanja osrednjih Slovenskih goric odločilo kar nekaj. Prednost pri izposoji imajo sicer gostje, ki pri njih prenočujejo, če so kolesa na voljo, pa si jih lahko izposodijo tudi enodnevni turisti. Več zanimanja Kapl pričakuje v prihodnjih tednih, ko bo toplejše vreme in bodo vozišča očiščena drobnih kamenčkov, ki so ostali od posipavanja med zimo.

[[image_1_article_64343]]

Gre za kolesa z močnejšo baterijo, ki imajo doseg okoli 100 kilometrov, kar več kot zadošča za potep po Slovenskih goricah. Svojim gostom Kapl priporoča 60-kilometrsko kolesarsko turo od  Dražen Vrha do Velke in naprej do broda pri Sladkem Vrhu, nato po avstrijski strani do Gornje Radgone in nazaj. Če se pojavi potreba, gostitelj za svoje goste zagotovi še tri svoja električna kolesa. 

Pri Miheliču je na voljo tudi polnilnica 

Tudi na Posestvu Rožengrunt pri Miheliču, kjer lahko prenoči 30 ljudi, v gostišču pa jih lahko pogostijo okoli 60, so električna kolesa zelo dobrodošla. Kot nam je povedal Dušan Mihelič, gostom ob sobotah in nedeljah nudijo dnevna kosila, ob koncih tedna pa k njim prihajajo zlasti zaključene družbe ob praznovanju osebnih in drugih jubilejev.  Njihova posebnost je domača hrana, sami vzrejajo govedo, prašiče, perutnino in divjačino, kar potem ponudijo na krožniku. Električna kolesa so precej obogatila njihovo ponudbo, izposojajo si jih zlasti njihovi stacionarni gostje, ki se z veseljem zapeljejo po anovski občini, proti Apaški dolini in Avstriji. 

[[image_2_article_64343]]

V centru Svete Ane je električna kolesa mogoče napolniti na polnilnici tik ob preši, še ena polnilnica je na voljo pri Miheliču, tretja pa pri BB baru. Seveda pa je električna kolesa mogoče napolniti tudi preko električnih vtičnic. 

[[image_3_article_64343]]