Franček in Frida Ruhitel z Zgornje Ročice 17 v občini Sveta Ana že dvanajst let ekološko kmetujeta. Na poljih gojita pozabljene poljščine (lan, piro in ajdo), na pašnikih se pasejo ovce in koze. Iz ovčje volne ročno izdelujeta vložke za čevlje in copate, prav tako dekorativne izdelke in kroglice za otroke, ki jih ponujata na kmetiji in tudi preko zadruge Dobrina. Na voljo so tudi pirina in ajdova moka ter laneno seme. Organizirata učne delavnice za mlajše in starejše, v katerih prikazujeta striženje, krtačenje in predenje. Tam je tudi muzej, ki v poljskem delu prikazuje kmečka orodja, v gospodinjskem pa razne kolovrate in starinske predmete, ki so jih nekdaj uporabljale gospodinje. Skratka, gre za tipično slovenskogoriško kmetijo, na kateri ohranjajo dediščino, ki so nam jo zapustili naši predniki.
[[image_4_article_63456]]
Na delavnice prihajajajo v glavnem šolarji, na kmetiji pa se ustavi tudi veliko skupin obiskovalcev, saj so vključeni v program izletniške kmetije Šenveter - Gundel. V lanskem letu je kmetijo v okviru tega programa obiskalo pet avtobusov obiskovalcev, prihajajo pa tudi drugi izletniki.
[[image_6_article_63456]]
[[image_5_article_63456]]
Ob obujanju šeg in navad boste spoznali vsa dela od ovce do izdelka
Ekološka in učna kmetija Pri Fridi pa ima v teh dneh prav posebno povabilo. Vabijo vas na tavrh. Franček nam razloži, da gre za obliko dninarstva, ki ga lahko podoživite od aprila do oktobra. Ob obujanju šeg in navad boste spoznali vsa dela od ovce do izdelka. "Pokazali vam bomo, kako se sklepa kosa, kako naredimo leseni ročaj za kakšno orodje, .... Poskusili se boste lahko v trenju lanu. Vedno dodamo še zgodbe, v katerih orišemo dogajanje na kmetijah v preteklosti, v času likofov in podobno. Del doživetja, zlasti za otroke, je tudi druženje z živalmi, ki jih lahko tudi hranijo," razloži Franček. Omeni še neokrnjeno naravo okoli kmetije, daleč od mestnega vrveža.
Po tradiciji obiskovalcem postrežejo s tavrharsko južno, ki obsega kruh, zaseko, čebulo, domačo marmelado, brajdešnico in sok za otroke.
Ob koncu tavrha dobite poletno
Ljudje so nekoč delali za tako imenovano poletno, torej za kovinske ploščice, ki so jih tavrharji prejeli ob koncu delavnika. Gospodar si je pri tem zapisal številko ploščice in delavca. Ko je bilo leta konec, so prišli delavci gospodarju na račun, s seboj pa so morali prinesti poletne. Takrat je gospodar odprl knjigo tavrha, preveril, koliko ploščic je imel posamezni delavec, in mu njegovo delo poplačal s prašičem, krompirjem, pijačo ali s čim drugim. Obiskovalcem kmetije Franček in Frida poletno tudi pokažeta in jim ob koncu tavrha, ki traja približno dve uri, podarita darilo - spominek v obliki ploščice, ki ima na eni strani podobo poletne, na drugi je občinski grb, znotraj pa je 50 lanenih semen. "To jim je spominek na našo kmetijo in celotno lokalno skupnost."
[[image_1_article_63456]]
Tavrh je primeren tako za skupine kot družine. Potrebne so predhodne prijave na telefonsko številko 041 555 210 ali preko elektronske pošte. "Opažam, da se v zadnjem času vse več mlajših ljudi odloča za tovrstna doživetja. Podoživljajo čas naših dedkov in babic," zaključi Ruhitel.
[[image_3_article_63456]]