Štajerska vinska pot – pot VinoTOUR Svečina Ratch, ali bolje poznana kot “Srce med vinogradi” je lanskoletna zmagovalka med tematskimi potmi v Sloveniji.
Slednja je ocenjevalce poti prepričala prav s svojo posebnostjo in lepoto – gre namreč za unikaten primer poti, ki poteka med vinogradi in preko dvorišč vinogradnikov na slovenski in avstrijski strani meje, ter seveda s kakovostjo vsebinske ponudbe in samo izvedbo.
Najprepoznavnejši je del poti, ki se vije med vinogradi in se ob pogledu izpod kipca svetega Jurija na konju izriše v obliki srca.
Pot VinoTOUR je hkrati tudi prva mednarodna pot nordijske hoje med vinogradi. Nahaja se v osrčju Svečinskih goric v občini Zgornja Kungota, sestavljena pa je iz treh poti, katerih posebnost je, da jih lahko prehodimo poljubno in jim prilagajamo dolžino. Celotna dolžina sicer obsega 56 kilometrov, pot pa prečka dvorišča kar 50 slovenskih in avstrijskih vinogradnikov.
“Srce med vinogradi” je v zadnjih letih postalo prepoznaven simbol slovenskega turizma.
Predstavnica zmagovalne tematske poti v letu 2014 Pika Radmilovič iz Turističnega društva Svečina pravi, da so bili ob razglasitvi zmage sprva izjemno presenečeni, saj takšnega uspeha niso pričakovali. “Po zmagi se je poti povečala prepoznavnost, na podlagi slednje smo lahko uvedli dodatne aktivnosti – denimo vsakomesečne pohode,” razlaga Radmilovičeva in dodaja, da se je v zadnjem času obisk povečal tudi za sto odstotkov.
Naslednji organiziran pohod po poti bo 26. septembra v sklopu 34. Kmečkega praznika.
Tekmovanje za najboljšo tematsko pot vsako leto prireja Turistična zveza Slovenije, poti pa tekmujejo v vtisu in privlačnosti, upravljanju in vzdrževanju, vodenju in ponudbi, dostopnosti in varnosti ter sporočilnosti oziroma interpretaciji posamezne poti.