Po štirih letih in pol bi naj srednji bazen v kopališču Pristan le zaživel.

Konec januarja 2014 so zaradi nujnega investicijskega vzdrževanja v Pristanu bili primorani zapreti srednji 25-metrski bazen. Pri takratnem pregledu so ugotovili, da sta bazen in bazenska ploščad v slabem stanju, poškodovane so bile betonske plošče ob bazenu z močno korozijo armature. Že leta 2015 so v Športnih objektih Maribor upali, da bo prišlo do obnove, a takrat Mestna občina Maribor žal ni bila zmožna denarja zanjo. V Športne objekte so namreč takrat že vložili 1,9 milijona evrov za vzdrževanje dvoran in drugih objektov.

Srednji bazen zaprt že dobra 4 leta

Takrat je bilo ugotovljeno in ocenjeno, da bi naj obnova stala približno 1,5 milijona evrov, vendar so že leto kasneje ugotovili, da vrednost investicije precenjena, nato so ugotovili smiselnost celostne ureditve kompleksa Pristan po fazah. Nato so na MOM konec leta 2016, skoraj 3 leta po zaprtju srednjega bazena dejali, da bi lahko po optimističnem scenariju leta 2017 že plavali v prenovljenem bazenu. Takrat je bila finančna vrednost obnove ocenjena na okoli 400.000 evrov pri čemer so izpustili obnovo savn, fasade in garderob.

Obnove se bodo letos lotili v dveh fazah

In sedaj, po dobrih štirih letih, ko je srednji bazen še vedno zaprt iz Mestne občine Maribor prihajajo dobre novice. 25-metrski bazen bi lahko bil odprt v prvi polovici letošnjega leta. Postopek javnega naročila je v teku, do konca tega meseca pa bi naj bil izbran tudi izvajalec, obnova bazena bo potekala v dveh fazah. V prvem sklopu se bodo izvedle gradbeno-obrtniška dela z obnovo bazenske školje in sanitarijami, elektro instalacije in strojne instalacije. V drugi fazi se bo obnovila bazenska tehnika, obnovil se bi naj tudi celoten sklop sanitarij in tušev, delno garderob in tudi strop nad bazenom in v garderobah, kot tudi vgradnja toplotne izolacije.

Iz 1,5 milijona za obnovo, sedaj na 600.ooo evrov

Kljub temu, da je bil projekt sprva načrtovan z več finančnimi sredstvi, je sedaj skupaj s sredstvi Fundacije za šport in sredstvi MOM za obnovo namenjenih okrog 600.000 evrov. “Po preučitvi razmer, ugotovitvi finančnih zmožnosti MOM, tehnični preučitvi vseh možnosti racionalizacije investicije, dodatnih posvetovanjih z interdisciplinarnimi strokovnjaki je bila pripravljena zasnova skladna oziroma sprejemljiva in vzdržna tudi za predvidena sredstva za sanacijo in bo v celoti zadostila potrebam obnove bazena,” so nam sporočili iz Mestne občine Maribor.