V preteklem letu 2019 je bilo s strani Mestne občine Maribor podarjenih približno 500 protokolarnih daril. Protokolarna darila so prejeli župani in predstavniki različnih občin, predstavniki državnih oblasti ter predstavniki raznih organizacij.

Najpomembnejše osebe, ki so v preteklem letu prejele protokolarna darila:

  • Predsednica Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije Marina Carobbio Guscetti*;
  • bratje Prevc;
  • 15 veleposlanikov iz naslednjih držav: Albanije, Brazilije, Bosne in Hercegovine, Gruzije, Hrvaške, Francije, Indije, Kitajske, Nemčije, Nizozemske, Madžarske, Romunije, Ukrajine, Turčije in Združenih držav Amerike, ki jih je župan sprejel v mesecu maju;
  • prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA, rektor Karlove univerze v Pragi;
  • Wieland Stötzel, župan Marburga*;
  • Dan Gilbert, lastnik košarkarskega kluba Cleveland Cavaliers (liga NBA)*;
  • nogometni klubi Rosenborg, PFC Ludogorets, AIK in Valur Reykjavik*.

Osredotočeni na darila, ki najbolje odražajo kulturno dediščino

»Pri izboru protokolarnih daril iz nabora prejetih idejnih rešitev na Povabilo k predstavitvi idejnih rešitev protokolarnih in priložnostnih daril za Mestno občino Maribor – v letu 2019, se je MO Maribor osredotočila na darila, ki so najbolje odražala kulturno dediščino, znamenitosti in simbole občine. Cilj izbora je čim večja skladnost in vsebinska povezanost med posameznimi darili,« pojasnijo na občini kjer sicer podeljujejo protokolarna darila v treh cenovnih razredih.

Najvišja vrednost 50 evrov

Vrednost protokolarnih daril najvišjega cenovnega razreda je največ 50 evrov z DDV. Ta so namenjena predsednikom držav in vlad, veleposlanikom, ministrom, vojaškim atašejem, županom, predsednikom mednarodnih organizacij ter institucij. Darila, ki so namenjena uradnim spremljevalcem delegacij in drugih gostov, so v vrednosti največ 30 evrov z DDV. Številčnejšim deligacijam in ekipam podarijo priložnostna darila manjše vrednosti do največ 15 evrov. Na voljo pa imajo tudi promocijska do vrednosti največ osem evrov.

MO Maribor sproti dokupuje protokolarna darila, glede na potrebo in stanje zalog. V letu 2019 je občina za dokup protokolarnih daril namenila približno 7.000 evrov.

»Steklenička vina Stare trte je najvišje protokolarno darilo MO Maribor. Kot visoko protokolarno darilo občina podarja tudi vino potomk Stare trte,« povedo on dodajo, da so druga protokolarna darila vino Piramida Maribor, grafike z motivi mesta, knjige o Mariboru, list Stare trte, podstavek Stara trta, itd. Kot priložnostna in promocijska darila pa občina podarja rokovnike, pisala in USB-ključke z logotipom MO Maribor.