Pred dobrima dvema letoma je 19 občin, pet turističnih centrov in šest podpornih institucij sklenilo Partnerstvo za Pohorje, s čimer poskušajo združiti turistično ponudbo na celotnem Pohorju in jo predstavljati kot enotno turistično destinacijo. Tako bi nastalo največje pohodniško, kolesarsko in smučarsko središče v Sloveniji. Pohorje želijo promovirati kot zeleno oazo, kamor pridejo ljudje po sprostitev ali aktivni oddih v naravi, kar ponazarja slogan »Osvobodi misli«. Posledično naj bi Pohorje, doslej znano predvsem po smučanju, postalo zanimivo kot outdoor destinacija za vse dni v letu ali za 365 dni v letu.

Partnerstvo za Pohorje je na pobudo Mestne občine Maribor oblikovala Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor, sprva se je vanj vključilo pet ključnih nosilcev turistične ponudbe: Unitur d.o.o. (Rogla), Marprom d.o.o. (Mariborsko Pohorje), Vabo d.o.o. (Kope), Hotel Jakec d.o.o. (Trije kralji), Turi, turizem Pohorje, d.o.o. (Ribnica na Pohorju), v letošnjem letu pa sta pristopila še: 5 Start d.o.o. (Pohorje Village Wellbeing Resort – Belvi, Hoče-Slivnica) in CV99 d.o.o. (Čokoladna vas. Limbuško nabrežje). V partnerstvu je šest članov: RRA Podravje – Maribor, Regionalna razvojna agencija za Koroško, Razvojna agencija Savinjske regije, RIC Slovenska Bistrica, LTO Rogla – Zreče, GIZ in Zavod za turizem Maribor.

Trije kralji

Družinsko podjetje Hotel Jakec d.o.o. s Planine pod Šumikom se je Partnerstvu za Pohorje pridružilo leta 2021. Najdete jih na stičišču Mariborskega in Zreškega Pohorja, le 16 kilometrov od Slovenske Bistrice, na nadmorski višini 1.181 metrov. Okolica Treh kraljev s čudovito cerkvico sv. Treh kraljev v neposredni bližini ponuja neomejene možnosti sprehodov in pohodov ter oglede naravnih in kulturnih znamenitosti.

Iz nekdanjega planinskega doma je družina Juhart ustvarila sodoben hotel s pestro dodatno ponudbo

Družina Juhart je na Tri kralje prišla leta 1999 v takrat še zaprt planinski dom. Tega so najprej obnovili, v letu 2002 odkupili, ves čas pa so se pojavljale težnje po dodatnih kapacitetah. Zato so se leta 2009 prijavili na razpis, na katerem so pridobili 750 tisoč evrov nepovratnih sredstev za obnovo takratnega penziona Jakec in dograditev v hotel. 3. decembra 2011 so odprli hotel v takšni obliki, kot ga poznamo danes. “Pri obnovi je takrat ostalo nedokončanih 20 sob, ki smo jih v letih 2015 in 2016 z lastnimi sredstvi dokončali. Zdaj imamo v hotelu 44 sob, apartma, romantično kamrico in snežni apartma. Imamo tudi štiri restavracije, v katerih med drugim gostom ponujamo domač kruh in mesne dobrote iz krušne peči. Največja restavracija lahko sprejme do 300 oseb. Gostom z veseljem postrežemo to, po čemer smo znani: divjačinski golaž, divjega prašiča, pohorski lonec, pohorsko omleto in domačo gobovo juho z ajdovimi žganci. Če se le da, gobe nabiramo sami,” nam pove Aleš Juhart, direktor Hotela Jakec. Doda, da je prednost hotela prav stik z naravo, ki spominja na prvovrstno pravljično doživetje.

Gostom z veseljem postrežemo to, po čemer smo znani: divjačinski golaž, divjega prašiča, pohorski lonec, pohorsko omleto in domačo gobovo juho z ajdovimi žganci.

Hotel je poznan tudi po štiristeznem bovlingu, wellnessu s štirimi različnimi savnami in jakuzijem, sobi za namizni tenis, … Veliko je porok, saj je v neposredni bližini hotela cerkev, kjer izvajajo poročne obrede. Na hotelski strehi je 350 kvadratnih metrov velika terasa, primerna za civilne poročne obrede.

V hotelu gostijo veliko učencev, ki se na Pohorje odpravijo v šolo v naravi, veliko je tudi družin z manjšimi otroki, saj je njihovo smučišče primerno za učenje smučanja in za rekreativce. Več tujih gostov, tudi s severnega dela Evrope, prihaja v poletnem času, pozimi, ko je največ domačih gostov, pa med tujci prevladujejo Hrvati, Srbi in smučarji iz Bosne in Hercegovine.

Po prihodu na Tri kralje je družina Juhart sprva razvila le gostinsko dejavnost. Potem ko so bližnja smučišča po denacionalizacijskem postopku prešla v zasebno lastništvo, lastnik vlečnic pa je bila družba Impol, ki se takrat ni videla v turizmu, so se Juhartovi odločili, da od zasebnika odkupijo zemljišča, od Impola pa naprave. Smučišča (sedaj RTC Jakec Trije kralji) in vlečnice so nato obnovili.

Smučišče

Na razpisu so uspeli pridobiti tri milijone nepovratnih sredstev za vlaganja in nove pridobitve

RTC “JAKEC” Trije Kralji d.o.o. je kot gospodarski partner Partnerstva za Pohorje na javni razpis za vlaganja v kakovostno in trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma za krepitev njegove odpornosti prijavilo zamenjavo vlečnice Veliki Vrh, plezalno steno, bike park in lokostrelski poligon s 24 postojankami. Projekt je bil uspešno potrjen.

“Na razpis smo prijavili našo najdaljšo vlečnico v dolžini 830 metrov. Glavna težava te vlečnice s krogci je prepustnost, saj smučarske proge prenesejo bistveno več gostov kot sama naprava. Zato bomo zdaj obstoječo vlečnico zamenjali s fiksno štirisedežnico s trakom. Ob tem bomo na izstopni postaji sedežnice postavili moderno plezalno steno s foto kotičkom, prav tako pa bomo na novo uredili bike park, ki bo z Velikega vrha zajemal tri možne trase za spuste s kolesom. Ob štirisedežnici bomo postavili lokostrelski poligon s 24 različnimi tarčami,” še pojasnjuje Juhart in dodaja, da bodo za omenjene projekte pridobili nepovratna sredstva v višini 80 odstotkov. Celotna investicija je vredna 3.787.576,76 evrov (brez DDV), Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo zagotovilo 3.030.061,41 evrov nepovratnih sredstev. “Slabih 800.000 evrov moramo zagotoviti sami, ker pa v stroške niso všteti prijava na razpis, pridobitev gradbenega dovoljenja in potrebnih soglasij, bo naše udeležbe še nekoliko več.” Z investicijo bodo začeli takoj po zaključku naslednje smučarske sezone (konec marca, začetek aprila 2023), dela naj bi bila končana do 10. novembra prihodnje leto.

“Omenjene vsebine so v skladu s strateškimi cilji, ki smo jih zapisali v »Strategiji razvoja Pohorja«. Želimo si, da Pohorje postane mednarodno priznana destinacija. Naše prednostne usmeritve so v postavitvi, zamenjavi in ureditvi žičniških naprav ter kolesarske infrastrukture,” so ob tem dodali v Regionalni razvojni agenciji za Podravje – Maribor.

S pojavom električnih koles kolesarijo tudi starejši, ki so pred leti to na Pohorju opustili.

Na novo označena Pohorska kolesarska transverzala in sedem krožnih kolesarskih povezav med centri na Pohorju, ki potekajo po gozdnih in makadamskih cestah, predstavljajo tudi za Hotel Jakec veliko dodano vrednost k ponudbi. “Kolesarjenje postaja iz leta v leto popularnejši šport. S pojavom električnih koles kolesarijo tudi starejši, ki so pred leti to na Pohorju opustili. Veseli smo, da so se te stvari na Pohorju uredile in da gre za skupno promocijo.”

V jesenskem času sta v ospredju kolesarstvo in pohodništvo

In kaj v Hotelu Jakec pripravljajo v prihajajoči jeseni in zimi? “V jesenskem delu, do druge polovice oktobra, sta pri nas najpopularnejša kolesarstvo in pohodništvo. Ob novih sedmih kolesarskih krožnih povezavah po Pohorju imamo na voljo zemljevide in opise z najrazličnejšimi znamenitostmi še za dodatnih 15 kolesarskih predlogov za kolesarje. Predstavljenih in označenih imamo tudi 15 pohodniških poti v okolici. Ko vreme ni več primerno, je pri nas v ospredju bovling, več je zaključkov in zabav. V zimskem času pa postane aktualno smučišče, ki ga vedno, ker imamo po vseh progah urejen sistem umetnega zasneževanja, odpiramo zelo zgodaj. Glavna smučarska sezona se začne okoli božiča in novega leta, veliko gostov imamo v času zimskih počitnic, sicer pa zimska sezona traja do okoli 20. marca,” sklene naš sogovornik.