Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec si je danes ogledal gradbišče nadgradnje glavne železniške postaje v Mariboru, kjer se dela počasi približujejo koncu. Po besedah Dejana Jurkoviča z Direkcije RS za infrastrukturo bo celoten projekt nadgradnje železniške proge v Mariboru, ocenjen na 55 milijonov evrov, končan septembra.

Dela potekajo po načrtu

Po besedah ministra Vrtovca potekajo dela v skladu z zastavljenim načrtom. “Vse je v okviru časovnice. Gre za dober projekt, ki je lahko v ponos Mariboru in tudi širši regiji. Ta projekt res potrebujemo,” je dejal.

Po besedah ministra Vrtovca potekajo dela v skladu z zastavljenim načrtom. “Vse je v okviru časovnice. Gre za dober projekt, ki je lahko v ponos Mariboru in tudi širši regiji. Ta projekt res potrebujemo,” je dejal.

 

Obnova postaje, ki se je začela maja lani, sodi v sklop projekta nadgradnje železniške proge Maribor-Šentilj, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi. Mariborski del projekta zajema izvedbo nadgradnje postaje Tezno, glavne postaje Maribor in odseka Maribor-Počehova, kar je skupno ocenjeno na 55,5 milijona evrov.

Obnova postaje v mestni četrti Tezno je po besedah Jurkoviča že zaključena, na glavni železniški postaji v središču Maribora pa se trenutno ureja prvi peron. Omenjena postaja je z obnovo pridobila dodaten peron, tako da ima zdaj tri. Med drugim naj bi postavili tudi dvigala, tekoče stopnice, nove nadstreške in dodatne protihrupne ograje, glavni cilj obnove pa je, da se tovorni promet umakne iz središča mesta. Glavno prometno vozlišče tovornega prometa bo namreč v prihodnje na Teznu.

Med drugim naj bi postavili tudi dvigala, tekoče stopnice, nove nadstreške in dodatne protihrupne ograje, glavni cilj obnove pa je, da se tovorni promet umakne iz središča mesta. Glavno prometno vozlišče tovornega prometa bo namreč v prihodnje na Teznu.

Pospešeno se nadaljujejo dela tudi na preostalem delu železniške proge do meje z Avstrijo. “Celotna os od Maribora do Šentilja, katere posodobitev je vredna 253 milijonov evrov in prav tako poteka v skladu s časovnico, je ključnega pomena za razvoj tega dela železniške infrastrukture. Zlasti po zaprtju predora Karavanke bo veliko prometa preusmerjenega sem,” je še povedal minister.

Nadaljnja vlaganja v gradbeništvo so potrebna

Ob tem je pozval k nadaljnjim vlaganjem v gradbeništvo, ki so po njegovih besedah ključne za premostitev ekonomske krize, ki grozi zaradi epidemije covid-19. Pri ponovnem sproščanju javnega potniškega prometa, ki je trenutno ustavljen, pa je po njegovih besedah potrebna previdnost, zato o tem zaenkrat še ne razmišljajo. “Tako kot je bilo težko javni potniški promet ustaviti, se je zelo težko odločiti, kdaj ga spet sprostiti. Sedaj nam gre zelo dobro pri zajezitvi virusa, a prehitro opuščanje določenih ukrepov bi bilo lahko tudi napačno,” je dejal.

Z županom tudi o ostalih infrastrukturnih projektih

Z županom Sašo Arsenovičem sta spregovorila še o ostalih infrastrukturnih projektih v Mariboru. Pri tem je župan ponovno izpostavil nujnost izgradnje zahodne obvoznice ter predora med vzhodnim in zahodnim delom mesta, ki bo razbremenil mestno jedro tranzitnega prometa.

Po obisku v Mariboru se je Vrtovec odpravil v Laško na ogled gradbenih del nadgradnje železniške proge Zidani most-Celje.

Vir: STA