V podjetju Rune Enia d.o.o. so že pred leti zaznali, da je na številnih podeželskih območjih Slovenije povezava z internetom slaba ali pa je sploh ni. Zato so začeli s projektom Rune, v sklopu katerega gradijo širokopasovno optično omrežje na podeželskih območjih Slovenije. Ena teh občin je tudi Šentilj, kjer je projekt, podobno kot v drugih tukajšnjih vključenih občinah, marca letos prevzelo podjetje Jemada d.o.o. V Šentilju so bili junija izvedeni prvi priklopi uporabnikov na novozgrajeno optično omrežje.

V šentiljski občini bodo v okviru projekta na optiko priključili okoli 1.500 gospodinjstev

Iz Občine Šentilj so sporočili, da bo pogodbeni izvajalec predvidoma do konca avgusta zaključil z gradbenimi deli, do konca septembra pa z montažnimi deli na primarnem optičnem omrežju v občini Šentilj, kar bo omogočilo priključevanje končnih uporabnikov. Vodja projekta in predstavnik izvajalca Matjaž Ivačič nam je pojasnil, da v tem trenutku pospešeno izvajajo priključevanje uporabnikov na območju Selnice ob Muri, v kratkem pa bodo začeli s priključevanjem na območju Zgornje in Spodnje Velke. “Primarni del optičnega omrežja je v šentiljski občini zgrajen v 95 odstotkih. Za šentiljsko občino projekt predvideva okoli 3.000 priključkov, računamo, da bomo na omrežje priklopili okoli polovico tega potenciala, torej približno 1.500. Projekt namreč predvideva tudi določene naslove hišnih številk, na katerih ljudje načeloma interneta ne bodo nikoli potrebovali. V praksi mesečno priključimo od 150 do 200 uporabnikov, in to na celotnem območju S35 (Kungota, Pesnica, Šentilj, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveta Ana in severni del Maribora – območje pod Kungoto in Pesnico). Želimo si, da s priključevanjem celotnega območja zaključimo do poletja 2023.”

Strošek za izgradnjo priključka lahko plača ponudnik storitev

Občina obvešča gospodinjstva, da jim lahko strošek za izgradnjo priključka, v primeru vezave za 24 mesecev, plača katerikoli (T-2, Telekom, A1, Telemach) ponudnik storitev. Več o tem na naslednji povezavi. Pogodbene obveznosti optičnega priključka (izkop po lastni parceli) lahko prevzame izvajalec gradbenih del. Za vse informacije o priključkih na optično omrežje se lahko občani obrnejo neposredno na izvajalca, podjetje Jemada d. o. o.

Ivačič je še dodal, da so prebivalci tega območja, kar zadeva omogočanje izkopov prek zasebnih zemljišč, zelo kooperativni. Ob tem dodaja: “Rune gradi novo optično omrežje, ki je načrtovano za pokrivanje celotnega območja, zato za vsakega uporabnika zagotavlja hitrost prenosa 10 gigabitov na sekundo.”

Na časovnico izvedbe projekta občina ni imela vpliva, zato smo toliko bolj veseli, da se je začela konkretna izvedba in priključevanje gospodinjstev.

Občina Šentilj je bila začetni pobudnik prihoda projekta Rune na območje Štajerske. Na omenjenem ruralnem področju namreč ostali operaterji nimajo ekonomskega interesa po širjenju svojega optičnega omrežja. Tako je trenutno edina možnost za priključitev na optično omrežje omrežje Rune, ki omogoča hitri in zanesljiv internet. “Na časovnico izvedbe projekta občina ni imela vpliva, zato smo toliko bolj veseli, da se je začela konkretna izvedba in priključevanje gospodinjstev. Občinska uprava tudi stalno pomaga pri urejanju potrebne dokumentacije in ostalih pogojih izvedbe del.”