Ta konec tedna, v petek in soboto (2. in 3. junija) Zavod za šport, kulturo in turizem Občine Šentilj ter Kulturno umetniško društvo Krik organizirata prireditev, imenovano Sladkogorska noč. Osrednji dogodek dvodnevne prireditve v Sladkem Vrhu bo predstava Paloma, ki bo v tamkajšnjem kulturnem domu na ogled v petek in soboto ob 20. uri.

Predstava Paloma – neresnična zgodba, naslonjena na resnično zgodbo Sladkega Vrha

Predstava Paloma je bila na 30. Dnevih komedije razglašena za najboljšo komedijo leta po presoji žirije in prejela dve igralski nagradi za žlahtno komedijantko (Tamara Avguštin) in žlahtnega komedijanta (Stane Tomazin). V predstavi Paloma, v soavtorstvu in režiji domačinke Brine Klampfer, se bodo predstavili še imenitni igralci Dario Varga, mnogim poznan kot Inšpektor Vrenko, Draga Potočnjak, Romana Šalehar in Iztok Dabik Jug. Duhovita, grenko-sladka uprizoritev se naslanja na zgodbo o tovarni Paloma – Sladkogorska, ki je proizvajala higienski papir za vso nekdanjo Jugoslavijo in ki je pravzaprav razlog, da se je okoli nje razvilo naselje. Mlada ekipa ustvarjalcev se je lotila razmisleka o nostalgičnosti za socialističnim obdobjem, za spominom, vpisanim v generacije, ki so ga okusile, in tiste, ki ga niso. Neresnična zgodba, naslonjena na resnično zgodbo Sladkega Vrha pa v svoji srži odpira vrsto širših družbenih tem: Kako so politični projekti izgradnje krajev vplivali na življenja ljudi? Kakšna je v takem kontekstu usoda malega človeka? Kako s tem shajati danes?

Brina Klampfer prihaja iz Sladkega Vrha, zdaj živi v Ljubljani. Omenjena predstava je njeno magistrsko delo in hkrati njena prva profesionalna režija. Pravi, da želi, da Sladkogorska noč postane tradicionalna.

Še pred predstavo ob 19. uri se obeta klepet pred predstavo, ki so ga poimenovali “Od lističev do rolice”. Z režiserko predstave Brino Klampfer, soustvarjalko Branko Nikl Klampfer, in domačini se bo po spominih sprehajala Vida Koren. Obujali bodo spomine na tovarno Paloma, ki letos praznuje 150 obstaja in delovanja ter velja za gibalo družbenega razvoja nekega okolja. Sprehodili se bodo med spomini in resničnostjo.

Po predstavi sledijo koncerti (domačih) punk bendov

Po predstavi sledi druženje z ustvarjalci v gostilni Perner in koncert (domačih) punk bendov. V petek ob 22. uri bodo obiskovalci prisluhnili koncertu skupine Bütli. Ti so nastali marca 2009 v Ljubljani. Sami sebe opredeljujejo kot old-school punk rock. Leta 2014 so izdali svoj prvi album z naslovom ‘Time art’, bili na nekaj krajših turnejah po Sloveniji, Hrvaškem in Srbiji. V bendu igrajo Andreja Rajh (vokal), Jože Habula (bobni), Mario Pavlič (solo kitara), Gregor Rode (ritem kitara, avtor besedil) ter Marijan Sajovi-bas.

V soboto zvečer po predstavi Paloma bo v gostilni Perner koncert zasedb Cosa Nostra in Delaware. Cosa Nostra je sladkogorski punk bend, ki deluje že od leta 2004. Od tedaj so koncertirali po celotni Sloveniji in v tujini, najbolj odmevni koncerti so bili na Rock Otočcu, No border jam festivalu, Undergorund festivalu … Sestavljajo ga Tadej Pomperger (vokal, kitara), Marko Čutorilo (bas in vokal) in Matjaž Obran (bobni). Po tridesetih letih se bodo ponovno zbrali Delaware, ki so v devetdesetih letih zaznamovali punk dogajanje v Sladkem Vrhu, nastopili bodo tudi v predstavi. Miran Perko (vokal in kitara), Blaž Kosi Kitara), Alan Krajnc (bobni) in Robert Breznik (bas) se bodo za ta večer vrnili v punk obdobje. Bend Delaware je deloval od leta 1993 – 1999. V tem času so odigrali okoli 200 koncertov, praktično v vseh tedanjih klubih po Sloveniji in najvažnejših festivalih (Novi Rock, Zgaga Festival, Hoška prebuja, Ortofest …).

Vstopnice za predstavo Paloma je v predprodaji mogoče dobiti v Zoki’s pubu v Šentilju, Perner pubu v Sladkem Vrhu in Gostilni pizzeriji Snežinka na Zgornji Velki. Cena vstopnice za predstavo je 10 evrov, na dan predstave 12. Koncerti  so brezplačni, dobrodošli bodo prostovoljni prispevki.