V Kulturno prosvetnem domu Vlada Pipana v Šentilju je bilo sinoči še prav posebej slovesno. 29. marca, na dan rojstva generala, pesnika in borca za severno mejo Rudolfa Maistra, je namreč tudi rojstni dan šentiljske občine. Ob tej priložnosti so pripravili osrednjo prireditev ob občinskem prazniku s podelitijo občinskih priznanj in bogatim kulturnim programom. Vlada Republike Slovenije je sicer letošnje leto razglasila za leto generala Maistra, saj mineva 150 let od njegovega rojstva in 90 let od smrti.

Pred začetkom proslave je pred kulturnim domom igral Pihalni orkester občine Šentilj Paloma, sledila je položitev venca generalu Maistru v čast in spomin. V avli doma kulture so nato odprli likovno razstavo Kulturno umetniškega društva Gabrijel Kolbič Zgornja Velka, ob 18. uri pa se je v dvorani začela osrednja proslava ob prazniku občine.

V pozdravnem nagovoru je župan občine Šentilj mag. Štefan Žvab dejal, da ni naključje, da njihov občinski praznik soupada z rojstvom generala Rudolfa Maistra. "Morali bi biti hvaležni za to, kar je ustanovil. Sam ne verjamem, da bi brez njega v Občini Šentilj govorili slovensko. General Maister je bil res domoljub z veliko začetnico," je poudaril. Zaupal pa nam je tudi, da so pri podeljevanju sprejeli novi pravilnik, s katerim so omejili število priznanj.

Zlati znak Zveze društev general Maister nekdanjemu županu, zlata plaketa Občini Šentilj 

Slavnostni nagovor je opravila mag. Lučka Lazarev Šerbec, predsednica Zveze društev general Maister, ki je v nadaljevanju podelila priznanja zveze. Zlati znak za več kot desetletno aktivno delo pri krepitvi domoljubja in prenašanju sporočilnosti generala Rudolfa Maistra in njegovih borcev je prejel Edvard Čagran, nekdanji župan občine Šentilj.

[[image_1_article_64724]]

Zlata plaketa za pomemben prispevek k utrjevanju domoljubja in domovinske pripadnosti ter ohranjanju spomina na generala Rudolfa Maistra in njegove sporočilnosti pa je šla v roke Občini Šentilj. V obrazložitvi smo slišali, da je občina braniteljem slovenskega Šentilja, generalu Rudolfu Maistru in borcem za severno mejo postavila spominska obeležja, glavno ulico v Šentilju imenovala po generalu Maistru, občinski praznik pa privzela po rojstnem datumu generala. Osnovna šola v Šentilju nosi njegovo ime od leta 1937.

[[image_2_article_64724]]

Bronati občinski grbi za Hildo Romič, Darka Bavdaža in NK Paloma 

Na prireditvi so podelili tudi občinska priznanja. Bronasti grb Občine Šentilj, ki se podeljuje posameznikom in organizacijam v občini  za uspehe v vsaj petih letih, ki so pomembni za razvoj in ugled Občine Šentilj ali širše skupnosti in kot spodbuda za nadaljnje ustvarjalno delo, so prejeli: Hilda Romič (njeno življenjsko poslanstvo je pomagati socialno ogroženim, ljudem v stiski in nuditi pomoč ostarelim in mladim), Darko Bavdaž (podjetnik, katerega neomajna zavezanost odličnosti, inovacijam in družbeni odgovornosti postavlja standarde, ki bodo služili kot zgled za prihodnje generacije podjetnikov) in Nogometni klub Paloma (s svojo nogometno šolo opravlja neprecenljivo poslanstvo, predstavlja vzor in postavlja visoke standarde na področju vzgoje in razvoja otrok).

[[image_3_article_64724]]

Srebrna grba v roke Mirku Harcu in Boštjanu Preglu 

Srebrni grb Občine Šentilj, ki se podeljuje posameznikom ali organizacijam v občini za zelo pomembne dosežke in uspehe, ki so pomembni za razvoj in ugled Občine Šentilj ali širše skupnosti v obdobju vsaj osmih let, je šel v roke Mirku Harcu. Kot član in predsednik PGD Ceršak je zelo pomemben organizacijski in vezni člen za kraj Ceršak. Prejemnik srebrnega grba je tudi Boštjan Pregl, udeleženec vojne za samostojno Slovenijo. Kot častnik teritorialne obrambe je bil vključen v aktivnosti že v času priprav na osamosvajanje Slovenije in bil vpoklican za obrambo svoje domovine v času agresije JLA na Slovenijo od 24. junija do 20. julija 1991. 

[[image_4_article_64724]]

Najvišje priznanje, zlati grb, za Bernardo Brec 

Zlati grb Občine Šentilj, ki se podeljuje posameznikom v občini za vrhunske uspehe in dosežke, ki so pomembni za razvoj in ugled Občine Šentilj ali širše skupnosti in so vsaj deset let delovali na družbenem ali gospodarskem področju v občini Šentilj, so podelili Bernardi Brec. 

[[image_5_article_64724]]

Kot vzgojiteljica v šentiljskem vrtcu je v 40 letih svoje kariere oblikovala in zaznamovala generacije otrok, ki pa jim ni bila samo nadomestna mama in vzgojiteljica, pač pa uspešna mentorica, s katero so otroci leto za letom uspešno nastopili na številnih prireditvah po Sloveniji in tako širili dober glas občine Šentilj. S svojim delom in povezovanjem uspešno vzgaja mladi rod, ki bo nekoč koval prihodnost kraja. Zaupala pa nam je, da tudi sama z veseljem prenaša vrednote generala Maistra na mladi rod.

Za kulturni program je poskrbel godalni kvartet Al Fine Ljubljana, ki ga sestavljajo štirje akademski glasbeniki; violinistki Urška Trček Lenarčič in Petra Kravos, violist Peter Kranjec ter violončelistka Urša Kržič. Delujejo od leta 2017, in sicer z mislijo Za vsako uho se glasba najde. Videli pa smo tudi del monodrame General v izvedbi gledališkega igralca Bojana Maroševiča. Gre za njegov avtorski projekt, ki je bil premierno izveden na Maistov dan 23. novembra leta 2009. Monodrama o generalu Maistru je nastala pod peresom Toneta Partljiča.