V Galeriji in likovnem razstavišču Gabrijela Kolbiča na Zgornji Velki so včeraj (v sredo, 27. marca) odprli razstavo stalne zbirke del Gabrijela Kolbiča in otroških del, ki so nastala v okviru sobotne šole, imenovane Mala kolonija Gabrijela Kolbiča, ki je potekala 30. septembra lani. Učenci od petega do devetega razreda Osnovne šole Sladki Vrh in štirje osnovnošolci podružnice na Velki so iz gline poustvarjali kiparska dela Gabrijela Kolbiča, interpretirali njegove pesmi, likovno ustvarjali, sestavljali akronime, pisali pesmi, nastalo je tudi rapano besedilo v angleščini.

Razstavili so 28 kipcev iz gline

Kot nam je povedal Andrej Velikonja, likovni pedagog na Osnovni šoli Sladki Vrh, ki je organiziral omenjeno sobotno šolo, in umetniški vodja likovne sekcije KUD Gabrijel Kolbič, so s postavitvijo razstave ustvarjenih del čakali do Kolbičevega rojstnega meseca. Male kipce iz gline, skupaj jih je 28 (toliko otrok je tudi sodelovalo na koloniji), so včeraj razstavili v predprostoru poročne dvorane, v dvorani pa je razstavljen izbor slik Gabrijela Kolbiča.

[[image_1_article_64637]]

Tam je sicer še vedno na ogled stalna zbirka njegovih kiparskih osnutkov, ki so jo pred dvema letoma prenesli iz prostorov stare galerije.

Kolbič, ki je bil rojen 17. marca 1913 na Velki, velja za enega osrednjih kiparjev 20. stoletja v Mariboru, je eden redkih z akademsko izobrazbo. Med leti 1947 in 1957 je poučeval risanje in umetnostno zgodovino na I. gimnaziji v Mariboru, kjer je ustanovil in vodil kiparski krožek, iz katerega so izšli znani slovenski kiparji: Slavko Tihec, Vlasta Zorko, Dragica Čadež in drugi. Ob pedagoškem in umetniškem delu je objavljal članke na temo kulturne vzgoje mladih in odraslih. Bil je član in tajnik Društva likovnih umetnikov Maribor, redno se je udeleževal različnih umetniških akademij. Razstavljal je na društvenih razstavah doma, na območju nekdanje Jugoslavije in na tujem. Ukvarjal se je še s slikarstvom, sgraffitom, risbo, grafiko in ilustracijo. Ob tem je izdal več pesniških zbirk, opremljenih z njegovimi ilustracijami in fotografijami likovnih del. Med njegovimi mariborskimi spomeniki so najbolj znani Fantek z vrčem oziroma Karlek na Slomškovem trgu, Schreinerjev spomenik na Mladinski ulici ter Deček z grozdom oziroma Gabrijel v Mestnem parku. Upodobil je vrsto znanih osebnosti; Ivana Cankarja, Leona Štuklja, Gustava Šiliha, Bojana Golijo, Cirila Zlobca, Nikolo Teslo in druge. Med portreti velja omeniti tudi avtoportret in otroške portrete njegove hčerke (Gabrijelca). Med slikarskimi motivi prevladujejo cvetlična tihožitja in krajine z zelo pogostimi motivi domačih goric in mariborskih vedut. Z ilustracijami je leta 1966 opremil prvo pesniško zbirko Vsakdanji kruh Toneta Kuntnerja. Leta 1990 je prejel Glazerjevo nagrado za življenjsko delo ter druga priznanja in nagrade.

Za program ob otvoritvi razstav so poskrbeli učenci, ki so sodelovali na Mali koloniji Gabrijela Kolbiča. Dogodka sta se udeležili tudi podžupanja občine Šentilj Lidija Šarić in ravnateljica OŠ Sladki Vrh Andreja Košti.