V Šentilju se sezona sladoleda začne že marca, pripovedujeta zakonca Ejupi, lastnika priljubljene sladoledarne Pingo. Sladoledarna je s svojo predanostjo naravnim sestavinam, kreativnostjo in edinstvenim kremastim sladoledom postala nepogrešljiv del lokalne scene. Redne obiskovalce imajo tako iz lokalne skupnosti, bližnjega Maribora in okolice, zelo radi jih obiščejo tudi sosedje iz Avstrije.

Tradicionalni in inovativni, predvsem pa edinstveni okusi sladoledov

Kot opisuje Hasime Demiri Ejupi, so že marca takoj ob odprtju začeli delati s polno paro, saj jih redne stranke po štirih mesecih zaprtja že zelo pogrešajo. "Potem je kar naval, tudi če je vreme hladnejše, saj se pozna, da naše redne stranke že dolgo niso jedle našega sladoleda," pove lastnica.

[[image_1_article_65101]]

Vsaj del razloga je zagotovo to, da pripravljajo edinstven sladoled, ki se ga drugje ne more dobiti. Recept uspeha sladoledarne je namreč v tem, da ne uporabljajo nobenih polproizvodov oziroma praškov. Vsak okus pripravijo v sladoledarni sami, iz sestavin, ki so čim bolj sveže. "Ravno zaradi tega imamo zelo širok spekter možnosti, okuse lahko kar skombiniramo po želji, nismo omejeni na ponudbe nekih dobaviteljev iz Italije ali kaj podobnega. Zato se naši okusi sladoledov tudi razlikujejo, nek klasičen okus, ki je pri ostalih sladoledarnah skoraj vedno isti, je pri nas vedno drugačen, ker ga mi tu sami delamo in drugače pripravimo," pojasnjuje lastnik znamenite šentiljske sladoledarne, Ardit Ejupi.

"Na to smo res posebej ponosni, sicer je priprava veliko bolj zahtevna, vzame veliko več časa, ampak na koncu se kar splača, ker ljudje danes zelo cenijo ta nek lokalen pridih, oziroma da ni vse industrijsko narejeno."

Sladoledarna je tudi ena izmed redkih, ki uporablja sveže mleko, ne UHT (mleko, obdelano z ultra visoko temperaturo).

Skrivnost uspeha je sicer prav tako v vlaganju veliko truda in časa. "Mi delamo celo leto, tudi tiste 4 mesece, ko smo zaprti, se trudimo, da imamo več izobraževanj, čim več šolanj, ker je vedno nekaj novega. Vedno se kaj spreminja, trendi se spreminjajo, tako kot npr. pri oblačilih, tako je tudi v sladoledu. Zato se res trudima, da sva vedno konkurenčna," pojasnjujeta lastnika.

S poskušanjem novih kombinacij pridejo do okusov, ki postanejo za stranke nepogrešljivi

Kar se tiče sladolednih trendov, lastnika Ejupi opažata, da se že nekaj let stremi k temu, da je vedno več veganske ponudbe. "V osnovi so naši sladoledi naravni. Zdaj še trudimo še, da bi bilo čim več veganskih okusov," pojasnita in dodata, da se poskušata prilagoditi čim več ljudem, ki imajo razne alergije oziroma intolerance. 

Že nekaj časa ostajajo med najbolj priljubljenimi okusi sladoledarne 'sacher', 'lila pause' in 'kremna rezina'. Gre za specialitete sladoledarne, ki so se strankam zelo priljubile, zato so sedaj že nekaj časa med tradicionalno ponudbo in kot pove Hasime Demiri Ejupi, ostajajo vsako leto 'v prednosti'. 

[[image_2_article_65101]]

Vedno priljubljen je tudi njihov jogurt z gozdnimi sadeži. V sladoledarni imajo sicer tradicionalno ponudbo okusov, kot so vanilija, čokolada, lešnik in stracciatella, a hkrati vedno ponujajo še nekaj novega. Med novostmi je na primer malina s pistacijo in belo čokolado, ki je trenutno zelo popularna. Potem so tukaj še na primer bela čokolada z rdečim 'crublom', ki je narejen iz gozdnih sadežev in limona z baziliko. Uspešnejše kombinacije ostanejo dlje časa ali celo postanejo del redne ponudbe, drugače se okusi prilagajajo sezoni.

Je inflacija udarila tudi po cenah sladoledov?

Kako pa se priljubljena sladoledarna spopada z inflacijo? Kot razloži Ardit Ejupi, se ji ne morejo izogniti, saj se pozna, da narašča cena sestavin. Letos so zato ceno 'navadne' kepice rahlo dvignili.

Cena kepice sladoleda je trenutno 1,80 €, določeni posebni okusi (ki so tudi označeni), medtem stanejo 2,20 €.

Lastnika sicer bolj kot inflacija trenutno skrbi problem dostopnosti čokolade oziroma kakava. Zaradi ekstremnega vremena oziroma vremenskih sprememb je namreč cena kakava trenutno na rekordi ravni. Zaradi omejene proizvodnje se pričakuje podražitev čokolade, kar seveda vpliva tudi na lokalne pridelovalce sladoledov.

Ampak zakonca poudarjata, da kvaliteta okusov ne bo trpela. Če bo do večjih podražitev res prišlo, je možno, da bodo dražji tudi okusi sladoledov, ki vsebujejo čokolado. "Če se res ne bi splačalo delati določenih okusov sladoleda, kar se tiče financ, potem bomo to tudi raje umaknili iz ponudbe. Ne bomo pa 'šparali' na račun kvalitete," še pojasni Ardit Ejupi. Lastnika sicer upata, da se bo ta trend vseeno obrnil in večjih težav ne bo.