Družinska kmetija Dreier se prvenstveno ukvarja s sadjarstvo, predvsem jabolki in jagodami, že vrsto let pa tudi v vinogradništvom in turizmom. Kar jo še posebej odlikuje, je okolju in zdravju prijazen pristop, pove Bogomir Dreier.
Letos se je kmetija prvič odločila za sodelovanje v izboru Dobrote slovenskih kmetij, njihov rumeni muškat in jabolčni sok pa sta na presenečenje družine prejela zlati priznanji. »Nas je malo prijetno presenetilo,« doda Dreier.
Jabolka, ki navdušujejo že sama po sebi
Kmetija, ki jo družina vodi že 35 let, se lahko pohvali tudi z jabolki, ki imajo certifikat Izbrana kakovost Slovenije, višek pa so letos predelali v izvrsten jabolčni sok, ki je na izboru Dobrote slovenskih kmetij navdušil komisijo ter Dreierjem prinesel zlato priznanje. Izdelke in pridelke družinske kmetije je mogoče poskusiti tudi na njihovem kmečkem turizmu, povabi Bogomir Dreier, pestro ponudbo domačih dobrot pa aktivno predstavljajo tudi na Facebooku.
Sogovornik pove še, da kmetija sodeluje v Programu razvoja podeželja, ki se trudi biti okolju in zdravju prijaznejši. »Gnojimo z ekološkimi gnojili, pesticidov ne uporabljamo …« razlaga Dreier, ki si želi, da bi kmetija tudi v prihodnje ostala družinska, upanje pa polaga predvsem v svojega sina.
Dobrote slovenskih kmetij je vsakoletni projekt, poteka pod okriljem Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Občine Ptuj ter najboljše izdelke slovenskih kmetij izbira že od leta 1990. »Osnova projekta je celoletno delo kmetijskih strokovnjakov na terenu, pri čemer veliko vlogo odigrajo svetovalci za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti na kmetijah ter za razvoj podeželja. Namen tega dela je čim več kmetij na Slovenskem spodbuditi k pridelavi zdrave domače hrane in neposrednemu trženju le te,« pojasnjujejo organizatorji. Letno se ocenjevanju pridruži 600 kmetij, ki v ocenjevanje da več kot 1100 izdelkov.
»Med koncem februarja in sredino maja strokovne komisije s posebnimi referencami za posamezne skupine dobrot le-te senzorično ocenijo v skladu z natančnimi pravilniki, ki temeljijo na veljavni zakonodaji s področja kakovosti prehranskih izdelkov. Vse ocene posameznih izdelkov so skrbno zabeležene v zapisnikih, ki so osnova za podelitev priznanj. V petindvajsetih letih je bilo podeljenih 15.032 priznanj: 5.735 zlatih, 4.919 srebrnih, 4.378 bronastih. Najboljšim pridelovalcem je bilo podeljenih kar 755 znakov kakovosti za trikrat zapored doseženo zlato priznanje za posamezno dobroto.«
Kataloge letošnjih Dobrot slovenskih kmetij, v katerih lahko najdete najvišje nagrajena vina, sokove, marmelade, žganja, čaje in druge izdelke, najdete na naslednji povezavi.