Potem ko je Urška Kolman Bauman s Trat lansko leto osvojila naziv mlade kmetice leta, je letošnji izbor nove mlade kmetice potekal v Šentilju v Slovenskih goricah. Tradicionalno tekmovanje, letos že 20. po vrsti, je tudi tokrat organiziral Kmečki glas, in sicer v sodelovanju z Društvom kmetic občine Šentilj, katerega najmlajša članica je lanskoletna zmagovalka, in Občino Šentilj. Pet tekmovalk z različnih koncev Slovenije, ki so jih predlagala društva podeželskih žena, se je med seboj pomerilo v znanju in spretnostnih igrah, med pogoji za sodelovanje so starost med 18 in 40 let, bivanje in delo na kmetiji, zaželeno pa je, da je kandidatka članica društva podeželskih žena.

V igri za naslov je bilo pet kandidatk

V Kulturno prosvetnem domu Vlada Pipana v Šentilju so se tako včeraj predstavile naslednje kandidatke: Valerija Vezonik z Radelj ob Dravi, Eva Vrevc Jenko iz Reteč pri Škofji Loki, Karmen Čarman z Bučke na Dolenjskem, Anja Berk iz Vrhpeči pri Mirni Peči in Anka Krašovc iz Griž. V prvem delu tekmovanja so odgovarjale na vprašanja, povezana z rejo koz in ovac, prosom, mediteranskimi zelišči in evropsko temo – Zeleni dogovor. Spretnostne igre, v katerih so se pomerila dekleta, so bile v povezavi z 20. obletnico tekmovanja za mlado kmetico in 80. obletnico tednika Kmečki glas.

FOTO: Kmečki glas

Zmaga je šla na Dolenjsko

Na koncu je največ točk osvojila Karmen Čarman z Bučke, ki prihaja s samooskrbne kmetije, na kateri se ukvarjajo tudi z izletniškim turizmom. Zmagovalka, ki je v lanskem izboru osvojila drugo mesto, je prejela denarno nagrado organizatorja tekmovanja in nagrade pokroviteljev.

FOTO: Kmečki glas

Na prireditvi so zbrane pozdravili: podžupanja Občine Šentilj Lidija Šarić, direktor družbe Kmečki glas Tevž Tavčar, predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, predsednik Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije Roman Žveglič ter predsednica Društva kmetic občine Šentilj Marija Meier ter mlada kmetica leta 2022 Urška Kolman Bauman. Naslednje tekmovanje bo prav tako potekalo v kraju zmagovalke, na Bučki na Dolenjskem.

FOTO: Kmečki glas

Zbirali so prostovoljne prispevke

Društvo kmetic občine Šentilj, ki ga prizadevno vodi Marija Meier, je za pomoč pri organizaciji tekmovanja prejelo številne čestitke, svoje kandidatke pa na tokratnem izboru ni imelo. V društvo je vključenih 19 članic, čeprav ta številka ni visoka, znajo stopiti skupaj, ko je to potrebno. V svojih vrstah si v prihodnje želijo še kakšno mlajšo članico več.

Včerajšnja prireditev je imela tudi dobrodelno noto. Sodelujoči, dvorani je bilo več kot 250 obiskovalcev, so darovali za eno od prizadetih kmetij v nedavnih poplavah. Na koncu so s prostovoljnimi prispevki zbrali  806 evrov, ki jih bo tednik Kmečki glas namenil eni od kmetij.